Zoekpictogram

Miljoenen poetsvissen sterven mogelijk voor niets

News Section Icon Gepubliceerd op 17-2-2020

Miljoenen poetsvisjes leven en sterven jaarlijks onder vreselijke omstandigheden in zalmkwekerijen. Ze worden gehouden om zeeluizen op te eten, die parasiteren op zalmen. Maar wetenschappers betwijfelen nu of de poetsvisjes daadwerkelijk effectief zijn in de bestrijding van zeeluizen. Het is ethisch onverantwoord om zoveel miljoenen poetsvisjes te houden, als er geen grondig wetenschappelijk bewijs is voor het nut, concluderen ze in een nieuw rapport dat afgelopen week verscheen.1

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het verborgen leed van de poetsvisjes in zalmkwekerijen is enorm. Dat al dit leed bovendien misschien voor niets is, is ronduit schokkend. Het is absurd dat we deze uitbuiting toelaten.”

Poetsvisje

Poetsvisjes en zalmen: ongekend leed

Vanwege de slechte omstandigheden in de volle kooien van de kwekerijen sterven de poetsvisjes allemaal na een kort leven. In Noorse zalmkwekerijen alleen al zijn dat tussen de 50 en 60 miljoen poetsvisjes per jaar. Dat zijn er dus zo’n 150.000 per dag. Een onvoorstelbaar aantal dieren en ongekend leed.

Ook de zalmen hebben ernstig te lijden in de kwekerijen. Zalmen zijn van nature trekdieren, maar worden in kooien in zee met duizenden bij elkaar gepropt. Dit leidt tot stress, agressie en depressie. Ook de besmetting met zeeluizen gaat gepaard met veel leed, omdat de huid wordt opgegeten door de luizen.

Een door zeeluizen aangevreten zalm
Een door zeeluizen aangevreten zalm. Foto: Corin Smith

Eet geen vis

Noorse kweekzalm wordt veel verkocht in Nederlandse supermarkten. Wij raden af om vissen te eten, en kweekzalm in het bijzonder, omdat er geen vis (wild noch gekweekt) in de supermarkt verkrijgbaar is waarbij voldoende rekening gehouden wordt met het welzijn. Het enige keurmerk dat rekening houdt met welzijn is het biologische keurmerk op kweekvis. Maar ook in de biologische zalmkwekerijen komen zeeluizen voor en leven de dieren dicht op elkaar. Lees hier meer over keurmerken.

Oog voor vis

Wij voeren internationaal campagne voor beter vissenwelzijn onder de titel Oog voor vis. We pleiten voor veel betere leefomstandigheden voor vissen in kwekerijen, verbod op onverdoofde slacht, invoering van specifieke welzijnsregels voor vissen en een sterke afname van consumptie, vangst en kweek van vissen. Lees hier alles over onze campagne.

 

 

https://thefishsite.com/articles/study-questions-cleaner-fish-efficiency

 

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).