Zoekpictogram

Duitse moedervarkens in gevaar

News Section Icon Gepubliceerd op 12-2-2020

Update, 14 februari 2020: De stemming is uitgesteld. Een duidelijk teken dat deze omstreden plannen niet zomaar door kunnen gaan. Dank aan iedereen die zich uitsprak en hielp de druk op te voeren. Wij blijven doorgaan met de campagne en houden je op de hoogte. Wordt vervolgd. 

 

Aanstaande vrijdag, 14 februari, wordt er in Duitsland gestemd over een zorgwekkend wetsvoorstel: als dat wordt aangenomen, mogen moedervarkens nog jarenlang in illegale, krappe kooien worden gehouden.

Moedervarkens staan een groot deel van hun leven in kooien

Een moedervarken in de Europese vee-industrie staat een groot deel van haar leven opgesloten tussen stalen stangen. De kooien zijn zo klein dat ze zich niet eens kan omdraaien, noch haar poten kan strekken.

De Duitse wet schrijft echter voor dat moedervarkens wel hun poten moeten kunnen strekken. Daarom oordeelde de hoogste Duitse rechter eerder, in 2015, dat deze kooien moeten worden afgeschaft. Duitse politici willen nu de wet aanpassen en de kooien alsnog legaliseren. Dit betekent een ramp voor de dieren en een stap terug in de tijd.

Wij voeren daarom samen met Duitse organisaties actie tegen dit wetsvoorstel. Duitsland heeft bovendien een voorbeeldfunctie in Europa. Als dit doorgaat, komt mogelijk het welzijn van nog veel meer moedervarkens in andere landen in gevaar. 

Kom in actie

Jij kunt ook meehelpen. Teken de petitie (in het Duits) en/of stuur een tweet naar Duitse politici en roep hen op tegen het wetsvoorstel te stemmen.

Europese campagne tegen kooien End the Cage Age

Vorig jaar tekenden 1,6 miljoen Europeanen ons Europees burgerinitiatief Stop de kooien (End the Cage Age) voor een einde aan het gebruik van kooien in de veehouderij, voor onder andere moedervarkens, legkippen en konijnen.

Dit grote succes maakt duidelijk dat Europeanen een diervriendelijkere veehouderij willen. De mogelijke legalisering van de nu illegale Duitse kooien voor moedervarkens staat recht tegenover deze wens van de burgers. Dit is niet de veehouderij zoals we die willen in Europa. De toekomst is zonder kooien.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).