Zoekpictogram

Actie voor Duitse moedervarkens

News Section Icon Gepubliceerd op 27-2-2020

Op 14 februari zou de Duitse ‘Eerste Kamer’ stemmen over een schokkend wetsvoorstel om moedervarkens nog jarenlang in illegale, krappe kooien te kunnen houden.

Wij vroegen onze supporters in actie te komen en in heel Europa klonken protesten. Samen konden we de druk zo hoog opvoeren dat de Duitse politici de stemming hebben uitgesteld. Het is duidelijk dat deze omstreden plannen niet zomaar kunnen worden uitgevoerd.

Dank aan iedereen die de petitie ondertekende en tweets stuurde naar de Duitse politici.

Samen met Duitse collega-organisaties demonstreerden we voor de Bundesrat in Berlijn.
Samen met Duitse collega-organisaties demonstreerden we voor de Bundesrat in Berlijn.

Poten strekken

Een moedervarken in de Europese vee-industrie staat een groot deel van haar leven opgesloten tussen stalen stangen. De kooien zijn zo klein dat ze zich niet eens kan omdraaien, noch haar poten kan strekken.

De Duitse wet schrijft echter voor dat moedervarkens wel hun poten moeten kunnen strekken. Daarom oordeelde de hoogste Duitse rechter eerder, in 2015, dat deze kooien moeten worden afgeschaft. Duitse politici willen nu de wet aanpassen en de kooien alsnog legaliseren. Dit betekent een ramp voor de dieren en een stap terug in de tijd.

Wij voeren daarom samen met Duitse organisaties actie tegen dit wetsvoorstel. Duitsland heeft bovendien een voorbeeldfunctie in Europa. Als dit doorgaat, komt mogelijk het welzijn van nog veel meer moedervarkens in andere landen in gevaar. De stemming is nu uitgesteld, maar onze acties in Duitsland gaan door.

Moedervarken in een kraamkooi

Europese campagne tegen kooien End the Cage Age

Vorig jaar tekenden 1,6 miljoen Europeanen ons Europees burgerinitiatief Stop de kooien (End the Cage Age) voor een einde aan het gebruik van kooien in de veehouderij, voor onder andere moedervarkens, legkippen en konijnen.

Dit grote succes maakt duidelijk dat Europeanen een diervriendelijkere veehouderij willen. De mogelijke legalisering van de nu illegale Duitse kooien voor moedervarkens staat recht tegenover deze wens van de burgers. Dit is niet de veehouderij zoals we die willen in Europa. De toekomst is zonder kooien.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).