Zoekpictogram

Nieuw EU rapport: Welzijn konijnen in kooien ernstig in geding

News Section Icon Gepubliceerd op 15-1-2020

Konijnen in kooien hebben ernstige welzijnsproblemen, oordeelt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) in haar nieuwste rapport.1 De bewegingsvrijheid is zeer beperkt en de dieren hebben weinig ruimte voor natuurlijk gedrag. Dat geldt ook voor de zogenoemde ‘welzijnskooien’ die in Nederland veel gebruikt worden.

 Jaarlijks worden er in Europa 180 miljoen konijnen gehouden voor vlees; daarmee zijn het, na kippen, de meest gehouden dieren. De overgrote meerderheid van de dieren zit in kooien. De onderzoekers pleiten voor verbetering.

Wij voeren al jaren campagne voor een verbod op kooien. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Konijnen in de Europese vee-industrie staan hun hele leven op draadgaas dat in hun pootjes snijdt. Graven, springen, rennen, de meest basale gedragingen wordt hun ontnomen. Dit alarmerende rapport stelt het nog eens zwart op wit. Het is de hoogste tijd dat Europa in actie komt en de kooien – dus ook de zogenoemde ‘welzijnskooien’ - verbiedt.”

Afgelopen jaar tekenden ruim 1,6 miljoen Europeanen het Europees burgerinitiatief Stop de kooien voor een verbod op het gebruik van kooien voor onder andere konijnen in de veehouderij vanwege het ernstige dierenleed. CIWF was initiatiefnemer.

Konijnen in kooien

Naar aanleiding van campagnes van onder andere CIWF stemde het Europese Parlement in 2017 voor een toekomst zonder kooien in de konijnenhouderij. Ook moeten er specifieke welzijnsregels voor konijnen komen. Europese regels, zoals die bestaan voor varkens en kippen over onder andere leefruimte, ontbreken en konijnen zijn in veel landen vogelvrij.

In Nederland bestaan er wel regels voor konijnen, maar die zijn beperkt en staan het houden van konijnen in kleine kooien toe.2 Een deel van de konijnen in Nederland wordt in parksystemen gehouden. Daar hebben de dieren meer ruimte en leven ze in groepen, maar ook hier zijn veel welzijns- en gezondheidsproblemen, waaronder hoge kans op ziekte, honger en gebrek aan rust.1 Het EFSA rapport onderstreept dat in biologische houderijsystemen, waarbij konijnen naar buiten kunnen en de ruimte krijgen, de dieren doorgaans wél een goed leven hebben.

 

1 Scientific opinion on health and welfare of rabbits farmed in different production systems, EFSA, 9 januari 2019, https://www.efsa.europa.eu/en/news/rabbit-cages-efsa-identifies-welfare-issues

2  Besluit houders van dieren, hoofdstuk 2, paragraaf 6 https://wetten.overheid.nl/BWBR0035217/2018-07-01#Hoofdstuk2  

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).