Zoekpictogram

Hoogtepunten van 2019

News Section Icon Gepubliceerd op 9-1-2020

2019 was een heel bijzonder jaar. We hebben de hoogtepunten op een rijtje gezet.

We willen al onze supporters heel hartelijk danken voor hun steun. Want alleen dankzij hen hebben we dit alles kunnen bereiken. Samen zetten we in 2020 onze strijd voor een beter dierenleven op volle kracht door!

1,6 miljoen mensen tegen kooien

Viering van het burgerinitiatief in Brussel

Meer dan 1,6 miljoen mensen tekenden het Europees burgerinitiatief Stop de kooien. Een overweldigend aantal dat onze stoutste verwachtingen overtrof! De ondertekenaars, waaronder 160.000 Nederlanders, willen een verbod op het gebruik van kooien voor onder andere kippen, konijnen en varkens in de vee-industrie.

Een jaar lang voerden we intensief campagne; meer dan 150 organisaties en honderden vrijwilligers in heel Europa hielpen mee. Een van de grootste dierencampagnes ooit!

Bekijk hier de terugblik op een jaar lang campagne voeren voor Stop de kooien.

Natuurlijk gaat onze campagne door. We zetten in 2020 alles op alles om ervoor te zorgen dat het verbod op kooien er daadwerkelijk komt.

Supervarken reist door Nederland

Het supervarken op Plein 44 in Nijmegen

Met het reusachtige kunstwerk Ode aan het varken van kunstenares Jantien Mook toerden we het hele jaar langs grote steden. Zo stond het supervarken onder andere op het Museumplein in Amsterdam, in Den Haag, Nijmegen, Delft en Leiden. Het beeld, dat het symbool was van onze campagne tegen kooien, trok erg veel aandacht van media en publiek.

Om de sluiting van het succesvolle Europees burgerinitiatief te vieren stond Ode aan het varken zelfs enkele dagen in het hart van de Europese politiek in Brussel.

Het kunstwerk werd mede mogelijk gemaakt door de steun van Varkens in Nood, World Animal Protection, de Partij voor de Dieren en CIWF Nederland.

De weg op tegen verre veetransporten

Collage van protesten wereldwijd

We organiseerden op 14 juni de vierde internationale actiedag tegen verre veetransporten. Over de hele wereld - van Nepal tot Canada en van Portugal tot Nieuw-Zeeland – kwamen mensen in actie om aandacht te vragen voor het vreselijke dierenleed tijdens veetransporten.

Wij reden de hele dag door Nederland met levensgrote videoschermen en maakten uitgebreide stops bij het Binnenhof en het ministerie van Landbouw in Den Haag.

Levensgroot videoscherm in Amsterdam met beelden van verre veetransporten

Want nog altijd worden ieder jaar miljoenen Europese dieren dagenlang op transport gesteld naar landen buiten de EU. De omstandigheden zijn vaak heel slecht. Vaak komen dieren uitgedroogd, hongerig, uitgeput, gewond en soms zelfs dood aan op bestemming.

Ook Nederland exporteerde in de afgelopen 5 jaar ruim 100.000 runderen naar onder andere Pakistan, Rusland en Marokko.

Kijk vissen in de ogen

Vissenspot in de bioscoop

In de weken voor kerst vertoonden we onze aangrijpende vissenspot in bioscopen door heel Nederland. Tienduizenden mensen kwamen op indringende wijze oog in oog met vissen en het massale leed dat hun wordt aangedaan. Dit is geheel mogelijk gemaakt door iedereen die de crowdfundingactie steunde; nogmaals heel hartelijk dank!

Vissen zijn prachtige, intelligente dieren met gevoel en emotie. Maar behandelen hen heel anders. De visindustrie is misschien wel de grootste bron van dierenleed aller tijde. Daarom zijn we onze campagne Oog voor vis gestart. 

Vissententoonstelling in het Europees parlement

In het Europees Parlement exposeerden wij onze tentoonstelling over vissenwelzijn. Het is de hoogste tijd dat vissen de bescherming en de behandeling krijgen die ze verdienen.

Undercover: kalfjes in kooien

Kalf achter tralies

We deden undercoveronderzoek naar het trieste leed van kalfjes afkomstig uit de Europese melkveehouderij. De dieren worden vrijwel direct na hun geboorte weggehaald bij hun moeder en in hun eentje opgesloten in een hok of kooi.

 We filmden kalfjes die amper ruimte hebben om te bewegen, laat staan te spelen. Vaak hebben ze weinig of geen sociaal contact met andere kalfjes, dat noodzakelijk is voor hun welzijn. Het dierenleed is schrijnend.  In veel Europese landen haalde ons onderzoek het nieuws.

Bekijk hieronder de beelden.

 

 Moedervarkens op treinstations

Poster van moedervarken op NS station

Op treinstations door heel Nederland hing onze aangrijpende poster van een moedervarken in een kraamkooi. Duizenden treinreizigers kwamen oog in oog met het dierenleed en werden opgeroepen in actie te komen en het burgerinitiatief tegen kooien te tekenen. Wij danken nogmaals iedereen die meedeed aan de crowdfundingactie en de postercampagne mogelijk maakte! 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).