Zoekpictogram

Het ongekende leed achter zalm

News Section Icon Gepubliceerd op 19-12-2019

Tussen de 50 en 60 miljoen poetsvisjes sterven jaarlijks in Noorse zalmkwekerijen, meldt een nieuw wetenschappelijk rapport.1 Een onvoorstelbaar aantal dieren en ongekend leed.

Een poetsvisje (Cyclopterus lumpus)
Een poetsvisje (Cyclopterus lumpus).

Poetsvisjes worden gebruikt om zeeluizen op te eten, die parasiteren op zalmen. Vanwege de slechte omstandigheden in de kooien van de kwekerijen sterven de poetsvisjes allemaal na een kort leven, meldt het Noorse rapport. Noorse kweekzalm wordt veel verkocht in Nederlandse supermarkten.

Vanwege het ernstige dierenleed roepen wij op geen vissen te eten, en geen kweekzalm in het bijzonder. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Als in een houderij of kwekerij 100% van de dieren dood zou gaan, zouden overheid en maatschappij dit nooit accepteren. Het is dan ook absurd dat we toelaten dat dit met miljoenen poetsvisjes gebeurt.”

Poetsvisjes: de onbekende slachtoffers

Jaarlijks worden ruim 50 miljoen poetsvisjes in de kooien van de Noorse kwekerijen geplaatst. Twintig miljoen hiervan is wild gevangen. Wanneer de zalmen gevangen worden voor de slacht, zijn meestal alle poetsvisjes dood. Elke dag sterven dus ongeveer 150.000 poetsvisjes in de Noorse kwekerijen.

Zalmen: veel gegeten, veel geleden

Naast de poetsvisjes hebben ook de zalmen ernstig te lijden in de kwekerijen. Zalmen zijn van nature trekdieren, maar worden in kooien in zee met duizenden bij elkaar gepropt. Dit leidt tot stress, agressie en depressie. Ook gaat de besmetting met zeeluizen gaat gepaard met veel leed, omdat de huid wordt opgegeten door de luizen.

Een door zeeluizen aangevreten zalm in een kwekerij
Een door zeeluizen aangevreten zalm. Foto: Corin Smith

Kweekzalmen zijn veelal doorgefokt zodat ze snel groeien. Maar hierdoor zijn de dieren vaak zwakker en hebben vaak last van onder andere vervormingen van de ruggengraat en hartproblemen. Zo’n 14% van de Noorse zalmen, dat zijn ongeveer 49 miljoen zalmen, sterft voortijdig in de Noorse zeekooien.

Daarnaast hebben zalmkwekerijen een vernietigende impact op de omgeving. Zo spoelen chemicaliën uit de kooien in zee en brengen ontsnapte zalmen zeeluizen over naar wilde populaties.  Ook worden wilde populaties zwakker, door zich met de doorgefokte ‘plofzalmen’ voort te planten.

Bovendien worden kweekzalmen gevoed met andere vissen, die voor een deel wild gevangen zijn. Zo zijn er voor één gekweekte zalm zo’n 350 vissen gestorven. Viskwekerijen leggen op deze manier een nog zwaardere druk op onze al overbeviste zeeën en oceanen.2

Zalm is de meest gegeten vissoort in Nederland. Veruit de meeste zalmen hiervan zijn gekweekt, met name in Noorwegen en Schotland.

Eet geen vis

Wij raden af om vissen te eten, omdat er geen vis (wild noch gekweekt) in de supermarkt verkrijgbaar is waarbij voldoende rekening gehouden wordt met het welzijn. Het enige keurmerk dat rekening houdt met welzijn is het biologische keurmerk op kweekvis. Maar ook in de biologische zalmkwekerijen komen zeeluizen voor en leven de dieren dicht op elkaar. Lees hier meer over keurmerken.

Oog voor vis

Wij voeren internationaal campagne voor beter vissenwelzijn onder de titel Oog voor vis. Afgelopen weken draaide onze aangrijpende vissenspot dankzij een succesvolle crowdfundingactie in bioscopen door heel Nederland.

Wij pleiten voor veel betere leefomstandigheden voor vissen in kwekerijen, verbod op onverdoofde slacht, invoering van specifieke welzijnsregels voor vissen en een sterke afname van consumptie, vangst en kweek van vissen. Lees hier alles over onze campagne.

 

 

1 https://www.dn.no/havbruk/lars-helge-stien/trygve-poppe/mattilsynet/150000-rensefisk-dor-hver-dag-en-dyretragedie-uten-sidestykke/2-1-719477?

Rapport: https://www.hi.no/hi/nettrapporter/fisken-og-havet-2019-5

2 https://www.ciwf.org.uk/media/7436097/until-the-seas-dry.pdf

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).