Zoekpictogram

Crowdfundingactie: vissenleed in de bioscoop

News Section Icon Gepubliceerd op 14-11-2019

Crowdfunding Cinemaspot Full Width

Elke dag sterven miljoenen vissen een gruwelijke dood. Ze stikken langzaam, bevriezen levend of worden bij vol bewustzijn opengesneden. Vissen zijn prachtige, sociale en intelligente dieren die emoties hebben én pijn kunnen lijden. Het is de hoogste tijd dat mensen de ogen openen voor het ernstige leed dat vissen wordt aangedaan.

Daarom zijn wij een crowdfundingactie gestart met als doel onze aangrijpende vissenspot in de tijd voor kerst in bioscopen in heel Nederland te laten zien. Onze boodschap: eet geen dierenleed met de feestdagen, ook geen vissen!

Wil jij ook de vissen helpen? Doe dan mee met onze crowdfundingactie.

Ons doel is om de spot gedurende een week te tonen bij alle films (behalve kinderfilms) in de 30 belangrijkste filmhuizen in Nederland, waaronder Tuschinski in Amsterdam, Kinepolis in Rotterdam en LUX in Nijmegen.

Tienduizenden mensen zullen op indringende wijze oog in oog staan met het leed dat vissen wordt aangedaan en worden opgeroepen geen vissen te eten met de feestdagen. Hiervoor hebben we €20.000,- nodig. De actie loopt t/m 3 december.

Binnen een week doneerden supporters al ruim €6.000,- euro!

Miryanna Studio Vissen
Actrice Miryanna van Reeden steunt de campagne en sprak geheel belangeloos de spot in.

Vissen zijn vogelvrij

Jaarlijks worden miljarden wilde vissen en gekweekte vissen op pijnlijke wijze geslacht. Er bestaan – behalve voor paling – geen regels ter bescherming van het houden, vangen en doden van vissen. Vissen worden zelfs uitgesloten in het Besluit houders van dieren: zij hebben, in tegenstelling tot andere dieren, geen recht op verdoving voor de slacht.1 Enige uitzondering is de paling: vanaf 1 juli 2018 moet deze in Nederland verdoofd worden bij de slacht. Voor andere vissoorten bestaan er inmiddels ook verdovingsmethodes, maar die worden zeer weinig gebruikt.

Ook bij de huidige duurzaamheidskeurmerken, zoals MSC en ASC, wordt er geen extra rekening gehouden met welzijn en is onverdoofde, pijnlijke slacht gangbaar. Momenteel is het biologische keurmerk voor kweekvis het enige dat eisen stelt aan welzijn.

CIWF voert internationaal campagne voor een beter vissenleven. Wij willen veel betere leefomstandigheden voor kweekvissen, en verdoofde slacht van zowel wilde vissen als kweekvissen.

Vis

1 Besluit houders van dieren, hoofdstuk 1, paragraaf 3 http://wetten.overheid.nl/BWBR0035217/2018-07-01#Hoofdstuk1

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).