Zoekpictogram

14.000 schapen sterven bij veetransport

News Section Icon Gepubliceerd op 27-11-2019

14.000 schapen kwamen om toen transportschip Queen Hind kapseisde

Update 2 maart 2020. Uiteindelijk hebben 180 schapen de ramp overleefd. Zij zijn in veiligheid gebracht door collega-organisatie Four Paws en mogen de rest van hun leven in rust doorbrengen in de buitenlucht op een boerderij.

Meer dan 14.600 schapen zijn zondag omgekomen toen het transportschip ‘Queen Hind’ kapseisde voor de kust van Roemenië. Slechts 33 schapen zijn uit het water gered.  Het schip had als bestemming Saoedi-Arabië, maar sloeg al om voor de kust van de Roemeense havenstad Midia. Het is onduidelijk wat de oorzaak was van het kapseizen.

Deze ramp is slechts een van de vele die de afgelopen jaren voorvielen tijdens verre veetransporten. Het dagenlange gesleep met dieren in veewagens en schepen leidt tot extreem dierenleed.

Geert Laugs, directeur Compassion in World Farming Nederland: “Elk jaar lijden miljoenen dieren vreselijk tijdens verre veetransporten. Uitgeput, uitgedroogd, hongerig, gewond en soms zelfs dood komen dieren aan op bestemming. De rampen, waarbij honderden of duizenden dieren de dupe zijn, zijn talloos. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan deze gruwelijke handel.”

Verbod op verre veetransporten

CIWF heeft een brandbrief gestuurd naar de Europese Commissie, waaraan ze een direct verbod eist op het transport van Europese dieren naar verre landen buiten de EU. Het Europese Parlement heeft naar aanleiding van een stemming toegezegd het te bespreken in de volgende vergadering in december.

De belangrijkste Roemeense veetransportorganisatie Acebop zegt ook geschokt te zijn en wil een onderzoek naar de ramp. “Als we de dieren niet veilig kunnen vervoeren over lange afstanden, moeten we ermee stoppen.” laat Acebop weten. Deze uitspraak is een reden te meer om direct een einde te maken aan verre veetransporten; het dierenwelzijn is simpelweg niet te garanderen.

Wil jij de dieren helpen?

Teken dan nu de petitie en roep de Europese Commissie verre veetransporten te verbieden.

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).