Zoekpictogram

Undercover: moedervarkens in kooien

News Section Icon Gepubliceerd op 5-9-2019

CIWF Nederland en collega-organisaties uit verschillende Europese landen filmden de treurige realiteit van de moedervarkens. Let op, deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren. Toch is alles wat je ziet volkomen legaal in Europa.

Jij kunt de moedervarkens helpen door het Europees burgerinitiatief voor een verbod op kooien in de veehouderij te ondertekenen op www.stopdekooien.nl.

Moedervarkens in kooien

Moedervarkens in de vee-industrie worden gehouden om zoveel mogelijk biggen voort te brengen, die vervolgens worden vetgemest voor hun vlees. Een moedervarken wordt voortdurend zwanger gemaakt en krijgt in haar leven ongeveer 80 biggetjes, waarvan ze er nooit een zal zien opgroeien.

Kraamkooien

Kort voordat een moedervarken bevalt, wordt ze vastgeklemd tussen stalen stangen. Deze kraamkooi is zo krap dat ze zich niet eens kan omdraaien. Ze bevalt hier van haar kleintjes en blijft hier ongeveer 4 weken in geklemd. Door de stangen heen kan ze amper voor haar biggetjes zorgen.

Nederlands moedervarken in kraamkooi

Varkenshouders zeggen vaak dat de kraamkooien nodig zijn om te voorkomen dat een moedervarken op haar biggen gaat liggen, waardoor deze dood gaan. Onderzoek wijst echter uit dat kraamhokken waarin de moedervarkens vrij kunnen bewegen goed mogelijk zijn zonder een hogere biggensterfte. In Europa wordt 87% van de ruim 12 miljoen moedervarkens vastgezet in kraamkooien, in Nederland 99% van de 1 miljoen dieren.

Ligboxen

In de EU mogen moedervarkens een week voor de inseminatie en gedurende de eerste vier weken van hun zwangerschap vastgezet worden in 'ligboxen'. Dit zijn krappe stalen kooien waarin het dier nog geen twee stappen kan zetten.

Nederlands moedervarken in ligbox

Moedervarkens in ligboxen hebben geen enkele ruimte voor hun natuurlijke gedrag en sociaal contact met andere dieren is bijna onmogelijk. Dit veroorzaakt ernstige stress, frustratie, apathie en vaak abnormaal gedrag, zoals bijten op de stalen stangen of in de lucht (‘vacuüm kauwen’). Ook kunnen de botten verzwakken en komen infecties aan de urinewegen vaak voor. In Nederland is het gebruik van deze kooien enkel de eerste vier dagen van de zwangerschap toegestaan.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).