Zoekpictogram

Springend reuzevarken in Delft

News Section Icon Gepubliceerd op 7-8-2019

Vanaf vandaag is het reusachtige kunstwerk ‘Ode aan het varken’ van kunstenares Jantien Mook aan de Korftlaan in Delft te zien. Het springende varken is het symbool van onze Stop de kooien campagne. Het reuzevarken reist door Nederland en stond al eerder in onder andere Den Haag, Utrecht, Groningen, Maastricht en op het Museumplein in Amsterdam. De komende weken roept het alle Delftenaren op het Europees burgerinitiatief tegen kooien te ondertekenen.

Wethouder Stephan Brandligt van milieu en duurzaamheid verwelkomde officieel het varken. Hier in gesprek spreekt met kunstenares Jantien Mook.
Wethouder Stephan Brandligt van milieu en duurzaamheid verwelkomde officieel het varken. Hier in gesprek spreekt met kunstenares Jantien Mook.

Jantien Mook: “Ik wil met ‘Ode aan het varken’ de schoonheid en de kracht van het dier tonen. ‘De sprong’ die de varkenssculptuur maakt staat voor plezier en vrijheid, zo hoop ik dat mensen niet wegkijken maar zich juist vereenzelvigen met het dier. Ik denk dat veel mensen het erover eens zijn dat ook dieren een natuurlijk leven moeten hebben, in de buitenlucht en in vrijheid.”

 

Ode Aan Het Varken In Delft 1

Stop de kooien

Sinds de start in september vorig jaar hebben al meer dan 1,3 miljoen mensen het Europees burgerinitiatief Stop de kooien ondertekend, waaronder ruim 130.000 Nederlanders. Op 11 september sluit het burgerinitiatief. We gaan deze laatste weken op volle kracht door met het verzamelen van handtekeningen. Want hoe meer handtekeningen, des te groter is de impact van onze oproep in Brussel.

Het burgerinitiatief roept de Europese Commissie op een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor onder andere moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden en kwartels. Het dierenleed in de kooien is schrijnend. Achter tralies kunnen de dieren amper bewegen en hebben bijna geen mogelijkheid tot natuurlijk gedrag. Vele raken gewond en lijden aan hevige stress en frustratie.

Annemarie Brijder, campaigner CIWF Nederland: “Ieder dier verdient de ruimte om lekker buiten te scharrelen en z’n natuurlijke gedrag te uiten. Dat laat Ode aan het varken op een prachtige manier zien. In de krappe kooien van de vee-industrie is daar echter geen enkele ruimte voor. Het grote succes van het burgerinitiatief laat zien dat Europeanen een betere, diervriendelijkere veehouderij willen. Het is hoog tijd om te kappen met kooien.”

Stop de kooien is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming (CIWF). Meer dan 150 organisaties uit heel Europa doen mee, waaronder in Nederland naast CIWF ook Varkens in Nood, World Animal Protection, de Dierenbescherming, VierVoeters, Bont voor Dieren, CAS-International en Wakker Dier.

Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door de steun van World Animal Protection, Varkens in Nood, CIWF Nederland en de Partij voor de Dieren.
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).