Zoekpictogram

Opkomst van inktviskwekerijen: nieuwe bron van dierenleed

News Section Icon Gepubliceerd op 27-8-2019

Het commercieel kweken van inktvissen voor inktvisvlees is zeer dieronvriendelijk en milieubelastend en moet zo snel mogelijk een halt toegeroepen worden. Wij roepen vandaag per brief de Europese Commissie op geen subsidies te verlenen voor de ontwikkeling van inktviskweek. 

Inktvissen zijn gevoelige, zeer intelligente dieren die onmogelijk op diervriendelijke wijze gekweekt kunnen worden, stelde de Amerikaanse inktvisonderzoeker Jennifer Jacquet in haar onderzoek1 dat recent gesteund wordt door een groep van 109 wetenschappers wereldwijd.2

Bovendien is inktviskweek niet duurzaam: inktvissen zijn carnivoren en hebben andere vissen als voedsel nodig. Inktviskweek zal de lage visstanden in de wereld daarom nog verder onder druk zetten.

Stop Inktviskweek

Geert Laugs, onze directeur: “Nu kunnen we nog voorkomen dat er wéér een nieuwe tak van de vee-industrie ontstaat, daarom roepen we de EU op deze onethische, niet-duurzame industrie niet te subsidiëren of stimuleren. Deze prachtige, hoog intelligente dieren opsluiten en uitbuiten voor hun vlees moeten we gewoonweg niet willen.”

Inktviskweek

Het kweken van inktvissen is in de beginfase. Verschillende landen, waaronder Spanje, Italië, Griekenland, Japan, Mexico en Australië doen onderzoek. Spanje ontving hiervoor EU steun.1 Het is lastig om de jonge dieren in leven te houden in gevangenschap. Toch zeggen sommige landen binnenkort met gekweekte inktvis op de markt te komen. Dit zou een oplossing moeten zijn voor de dalende inktvisvangst in sommige gebieden.3

Zeer intelligente, complexe dieren

Inktvissen staan bekend als zeer intelligente, complexe dieren. Ze hebben een goed geheugen; als ze een probleem hebben opgelost, onthouden ze de oplossing lange tijd. Het is bekend dat sommige gereedschappen weten te gebruiken, andere bouwen schuilplaatsen van kokosnoot. Het is daarom zeker dat wanneer opgesloten in steriele bakken in een kwekerij de dieren zullen lijden aan verveling en frustratie.

 

1 The Case Against Octopus Farming, ISSUES 2019, Jacquet et al. https://issues.org/the-case-against-octopus-farming/

2  The octopus mind and the argument against farming it, Animal Sentience 2019, Jacquet et al. https://animalstudiesrepository.org/cgi/viewcontent.cgi?article=1504&context=animsent

 3 In Nederland is de vangst van pijlinktvissen de laatste jaren juist toegenomen, doordat het aantal pijlinktvissen in de warmer wordende Noordzee is gestegen. De meerderheid van de vangst wordt geëxporteerd; consumptie in Nederland is niet populair. https://visbureau.nl/sites/default/files/factsheet_pijlinktvis_def.pdf

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).