Zoekpictogram

Nieuw onderzoek: kalfjes in kooien

News Section Icon Gepubliceerd op 22-7-2019

Europese kalfjes worden vrijwel direct na hun geboorte weggehaald bij hun moeder en in hun eentje opgesloten in een hok of kooi. De kalfjes, afkomstig uit de melkveehouderij, hebben amper ruimte om te bewegen, laat staan te spelen. Vaak hebben ze weinig of geen sociaal contact met andere kalfjes, dat noodzakelijk is voor hun welzijn. Het dierenleed is schrijnend.

Ons nieuwste undercoveronderzoek dat we vandaag presenteren toont de trieste realiteit van kalfjes in de Europese vee-industrie. We filmden op verschillende bedrijven in Polen. Bekijk hieronder de beelden.

We zagen verschillende kalfjes die honger en dorst hadden en in slechte gezondheid verkeerden. De piepjonge dieren zijn zeer vatbaar voor ziektes. Ook kwamen we illegale praktijken tegen: kalfjes die waren opgesloten in kooien waar ze andere kalfjes niet konden zien of aanraken. Tevens troffen we twee en drie maandenoude kalfjes aan die in hun eentje opgesloten waren; volgens de wet moeten alle kalfjes vanaf 8 weken in groepen gehouden worden.

Het apart opsluiten van piepjonge kalfjes is een gangbare praktijk in Europa. Zo’n 12 miljoen kalfjes ondergaan jaarlijks dit lot.

Kalveren in de Europese vee-industrie

Stop de kooien

Met het Europees burgerinitiatief Stop de kooien roepen we Europa op alle kooien in de veehouderij te verbieden. Dat geldt ook voor de individuele kooien voor kalfjes.  Inmiddels hebben we - samen met 150 andere organisaties in Europa - al ruim 1 miljoen handtekeningen verzameld. We gaan nu door om ruim 1,25 miljoen handtekeningen te verzamelen en een zo groot mogelijke impact te hebben in Brussel. Het Europees burgerinitiatief is hier te ondertekenen.

Kalveren in de Europese vee-industrie

Nederland: land vol kalverleed

Ook in Nederland is het gangbaar om kalfjes, met name stiertjes, afkomstig uit de melkveehouderij gedurende de eerste weken van hun leven op te sluiten in individuele hokken en kooien. De meeste vertrekken als ze twee weken oud zijn naar een kalverhouderij waar ze in 6-8 maanden vetgemest worden om geslacht te worden voor hun vlees. Ze leven daar in groepen, maar staan op houten of betonnen roostervloeren zonder stro.

Liggen op de harde vloeren leidt vaak tot gewrichtsproblemen. Ook glijden de dieren makkelijk uit op de vieze, gladde vloeren. Spelen is dus praktisch onmogelijk. In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen vleeskalveren vetgemest en geslacht. Ongeveer de helft van de dieren is afkomstig uit het buitenland en is op jonge leeftijd op transport gegaan.

Action Icon
Laat je stem horen

Teken nu de petitie en eis een beter leven voor de dieren in de vee-industrie.

Teken voor de kalfjes
2. Laat je stem horen
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).