Zoekpictogram

Wereldwijde protesten tegen veetransport

News Section Icon Gepubliceerd op 20-6-2019

Afgelopen vrijdag op 14 juni was de vierde internationale actiedag tegen verre veetransporten. Wij reden de hele dag door Nederland met levensgrote videoschermen waarop beelden van verre veetransporten te zien waren. Onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag kwamen duizenden mensen oog in oog met het aangrijpende dierenleed. Natuurlijk maakten we uitgebreide stops bij het Binnenhof en het ministerie van Landbouw in Den Haag om aandacht te vragen voor de dieren.

Videoschermen in Amsterdam, Den Haag en Rotteram

Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld kwamen mensen in actie. In 40 landen werden meer dan 150 acties georganiseerd.

collage wereldwijd.jpg

Ook in onder andere Nepal, Nieuw-Zeeland, Schotland, Portugal en Frankrijk kwamen mensen in actie.

14 juni: jubileum van een ramp

schaap.jpg

Op 14 juni was het vier jaar geleden dat een vreselijke ramp plaatsvond en 13.000 schapen een vreselijke dood stierven aan boord van een transportschip. Het schip vertrok op 21 mei uit Roemenië, maar kon door fouten niet aanmeren in het land van bestemming en bleef ruim 3 weken op zee. Uiteindelijk meerde het aan in Somalië op 14 juni. Alle dieren waren toen gestorven van uitdroging, honger en uitputting. Helaas is dit verhaal slechts een van de vele voorbeelden van misstanden tijdens verre veetransporten.

Ook Nederlandse dieren zijn de dupe

Dit afschuwelijke verhaal is slechts een van de vele misstanden tijdens verre veetransporten. Veel voorkomende dierenwelzijnsproblemen tijdens verre veetransporten zijn onder andere gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van zieke, zwakke of zwangere dieren en afwezigheid van medische zorg.

Jaarlijks gaan bijna 4 miljoen Europese dieren op transport naar landen buiten de EU. Ook Nederland exporteerde in de afgelopen 5 jaar ruim 100.000 runderen naar onder andere Pakistan, Rusland en Marokko.1  

Teken de petitie

De Europese Commissie heeft de macht om deze vreselijke handel te verbieden. Komend najaar start een nieuwe Commissie. Wij willen er zeker van zijn dat deze nieuwe Europese politici vanaf hun eerste werkdag geconfronteerd worden met dit grote dierenleed. Daarom zijn we een petitie gestart.

Teken nu en roep de komende Europese Commissie op om een einde te maken aan verre veetransporten.

1 Statistieken van Eurostat

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).