Zoekpictogram

1 miljoen handtekeningen voor EU burgerinitiatief tegen kooien

News Section Icon Gepubliceerd op 30-5-2019

Moedervarken in kraamkooi.jpg

Vandaag is de miljoenste handtekening gezet onder het Europees burgerinitiatief voor een verbod van kooien in de veehouderij ‘Stop de kooien’. Ruim 120.000 handtekeningen daarvan kwamen uit Nederland. Het bereiken van een miljoen handtekeningen is een belangrijke mijlpaal omdat voor een succesvol Europees Burgerinitiatief minstens een miljoen geverifieerde handtekeningen nodig zijn. Toch gaan we op volle kracht door om voor 11 september zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen, om een zo groot mogelijke impact te hebben bij de Europese Commissie.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het is geweldig dat we deze mijlpaal zo snel bereiken. Een overduidelijk signaal aan Brussel dat Europeanen een betere veehouderij willen, waarin dieren een goed leven hebben en de ruimte om zichzelf te zijn. In de resterende maanden gaan we door om dit burgerinitiatief het meest succesvolle initiatief voor dieren te maken *). Ons nieuwe doel is 1,25 miljoen handtekeningen”. 

Het burgerinitiatief Stop de Kooien roept de Europese Commissie op om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels. Het is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit; meer dan 140 organisaties uit heel Europa doen mee. Voor een geslaagd burgerinitiatief zijn binnen een jaar 1 miljoen geverifieerde handtekeningen nodig. Vervolgens is de Europese Commissie verplicht met een officiële reactie te komen en zal het Europees Parlement erover stemmen. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming (CIWF).

In Nederland wordt het burgerinitiatief naast CIWF ondersteund door Varkens in Nood, World Animal Protection, de Dierenbescherming, VierVoeters, Bont voor Dieren, CAS-International en Wakker Dier.

Dierenleed in kooien

In de Europese veehouderij zitten honderden miljoenen dieren opgesloten in kooien. Het gaat om kippen (in zogenoemde ‘verrijkte kooien’ en koloniekooien), moedervarkens (in kraamkooien), konijnen, kwartels, kalveren (in individuele boxen) en eenden en ganzen (bij de productie van foie gras). De kooihuisvesting leidt tot zeer ernstig dierenleed. De dieren hebben zeer beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag. Veel dieren, zoals konijnen, kwartels en kippen, staan op draadgaas dat in hun pootjes snijdt; andere, zoals moedervarkens en kalveren, liggen op harde betonnen vloeren.

De opsluiting in krappe ruimtes leidt vaak tot frustratie, stress, verwondingen en afwijkend gedrag. In de commerciële veehouderij zijn voor alle dieren alternatieven beschikbaar die beter dierenwelzijn garanderen, zoals houderijen met vrije uitloop.

*) In 2015 ondertekenden 1.173.130 miljoen mensen het Europees burgerinitiatief tegen vivisectie.

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).