Zoekpictogram

100.000 Nederlanders tekenen tegen kooien in de veehouderij

News Section Icon Gepubliceerd op 25-4-2019

100.000 handtekeningen tegen kooien

Vandaag heeft de 100.000e Nederlander een handtekening onder het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ tegen het gebruik van kooien in de veehouderij gezet. Een historisch moment: nooit eerder ontving een Europees burgerinitiatief zoveel Nederlandse steun.1 Hiermee komt het totaal aantal handtekeningen al binnen 7 maanden op meer dan 840.000 te staan. We hebben tot september dit jaar om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen en het Europees Parlement erover zal debatteren.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “De overweldigende Nederlandse steun laat zien dat Nederlanders het zat zijn en een diervriendelijkere veehouderij willen. Het opsluiten van dieren in krappe kooien voor de productie van goedkoop vlees en eieren is gewoonweg onacceptabel. Dieren verdienen een goed leven en de ruimte om zichzelf te zijn. Het is tijd om te kappen met kooien.”

Het burgerinitiatief Stop de Kooien roept de Europese Commissie op om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels. Het is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit; meer dan 140 organisaties uit heel Europa doen mee. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming (CIWF).

In Nederland wordt het burgerinitiatief naast CIWF ondersteund door Varkens in Nood, World Animal Protection, de Dierenbescherming, VierVoeters, Bont voor Dieren, CAS-International en Wakker Dier.

Dierenleed in kooien

In de Europese veehouderij zitten honderden miljoenen dieren opgesloten in kooien. Het gaat om kippen (in zogenoemde ‘verrijkte kooien’ en koloniekooien), moedervarkens (in kraamkooien), konijnen, kwartels, kalveren (in individuele boxen) en eenden en ganzen (bij de productie van foie gras). De kooihuisvesting leidt tot zeer ernstig dierenleed. De dieren hebben zeer beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag. Veel dieren, zoals konijnen, kwartels en kippen, staan op draadgaas dat in hun pootjes snijdt; andere, zoals moedervarkens en kalveren, liggen op harde betonnen vloeren.

De opsluiting in krappe ruimtes leidt vaak tot frustratie, stress, verwondingen en afwijkend gedrag. In de commerciële veehouderij zijn voor alle dieren alternatieven beschikbaar die beter dierenwelzijn garanderen, zoals houderijen met vrije uitloop.

Voetnoten: 

1 Het grootste aantal Nederlandse handtekeningen onder een Europees burgerinitiatief tot nu toe was 39.754 tegen het gebruik van glyfosaat http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/successful/details/2017/000002/nl?lg=nl

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).