Zoekpictogram

10 fascinerende feiten over de kip

News Section Icon Gepubliceerd op 18-4-2019

Kip met kuikens.jpg
Kip.jpg
kuiken.jpg (1)

Wist je dat de kip de meest voorkomende vogel op aarde is? Met 21 miljard zijn er bijna drie keer zoveel kippen als mensen. Toch weten veel mensen maar weinig van kippen. Maar al te vaak wordt de kip weggezet als oninteressant of zelfs dom. Maar niets is minder waar!

Het is tijd dat we de kip eens beter leren kennen. Want de meest voorkomende vogel op aarde is tevens de meest uitgebuite op aarde. Het is tijd om haar niet enkel als ‘massaproduct’ voor goedkoop vlees en eieren te zien, maar voor het prachtige dier dat ze is. 

10 fascinerende feiten over de kip

boskip.jpg

1. De kip is een bosdier

De kip stamt af van de rode kamhoen uit Zuidoost-Azië. Haar gedrag is nog veelal hetzelfde als dat van haar wilde voorvaders. In een natuurlijke omgeving besteedt de hedendaagse kip het grootste deel van haar tijd aan scharrelen, op zoek naar voedsel. Ze loopt grote afstanden en kan korte afstanden vliegen. Ze klimt graag in bomen en verblijft daar ‘s nachts om zich tegen roofdieren te beschermen (op stok gaan).

2. Een kip ziet meer kleuren dan wij

Je zou het niet verwachten, maar een kip kan met haar kleine oogjes meer kleuren zien dan wij. Bovendien kan ze tegelijkertijd op lange afstand zien en in close up.

kip close-up.jpg

3. Kippen kennen wel 24 verschillende ‘toks’

Kippen hebben een uitgebreide communicatie. We kunnen nu al 24 verschillende stemgeluiden onderscheiden, maar waarschijnlijk zijn er nog veel meer. Hiermee communiceren ze o.a. over voedsel, blijdschap, gevaar, paren en nesten.

Kip met kuikens 2.jpg

4. Ongeboren kuikentjes praten met hun moeder

Kuikentjes communiceren al met elkaar en met hun moeder terwijl ze nog in het ei zitten! Zo kan een moeder bijvoorbeeld reageren op een kuiken dat geluiden van ongemak maakt door het ei te keren of te verleggen.

5. De kip stamt af van de dino’s

Vogels stammen af van de dinosauriërs. Van de kip is bovendien bekend dat ze mogelijk verwant is aan de ‘koning’ van de dino’s, de Tyrannosaurus Rex.

Kip 2.jpg

6. Kippen zijn zonaanbidders

Een zonnebadende kip spreidt haar vleugels en ligt vaak op haar zij met één poot in de lucht. Zo vangt haar verenkleed zoveel mogelijk zonlicht. Waarom kippen graag zonnebaden is niet precies bekend. Waarschijnlijk jaagt de warmte insecten en parasieten weg uit de veren. Maar kippen lijken het ook gewoon, net als wij, heerlijk ontspannend te vinden.

7. Kuikentjes zijn slimmer dan mensenbaby’s

kuiken 2.jpg

Kuikentjes van slechts 3 dagen oud zijn in staat om simpele berekeningen te maken. Uit onderzoek blijkt dat wanneer ze de keuze krijgen, ze steeds de grootste set speeltjes kiezen, zelfs wanneer onderzoekers ze proberen te foppen door een speeltje te verplaatsen van de ene naar de andere set. Ook begrijpen de piepjonge dieren dat een voorwerp niet weg is, wanneer het wordt verplaatst. Ter vergelijking, een mensenbaby heeft ongeveer een jaar nodig om dit te begrijpen!

 

comp09.jpg

8. Een kip heeft een goed geheugen

Kippen kunnen wel 100 soortgenoten herkennen en onthouden. Ze herkennen bovendien elkaars sociale status in de groep. In een natuurlijke omgeving leven kippen namelijk in een duidelijk sociaal systeem met een hiërarchie (pikorde). Ook is het bekend dat ze mensengezichten herkennen en onthouden.

9. Kippen hebben een heel gevoelige snavel

Een kip gebruikt haar snavel niet alleen maar om te eten en te drinken, maar ook om voorwerpen te bewerken, om dingen op te sporen, een nest te bouwen en om zich te verdedigen. Vooral het uiteinde van de snavel is gevoelig door de vele zenuwuiteinden die hierin zitten. Daarom is het afknippen van een deel van de snavel, zoals dat bij legkippen in veel Europese landen nog gebeurt, zeer pijnlijk.

Kip 3.jpg
Kippen.jpg

10. Kippen eten gras alsof het spaghetti is

In een natuurlijke omgeving brengen kippen het grootste deel van de dag door met scharrelen. Ze pikken graag en woelen in de grond op zoek naar zaden en insecten. Ook slurpen ze grassprieten naar binnen alsof het spaghetti is.

Meer weten?

De meeste van de bovenstaande feiten zijn terug te vinden in de uitgebreide studie ‘Thinking chickens: a review of cognition, emotion, and behavior in the domestic chicken’ uit 2017 van de Amerikaanse neurowetenschapper en dieronderzoeker Lori Marino. Met haar studie heeft ze voor het eerst alle wetenschappelijke kennis over de intelligentie, emoties en gedrag van de kip op een rijtje gezet. Ze hoopt zo bij te dragen aan een beter begrip en een betere behandeling van dit prachtige dier.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).