Zoekpictogram

Undercoveronderzoek toont gruwelen Europese viskwekerijen

News Section Icon Gepubliceerd op 29-11-2018

Vandaag publiceren we een nieuw undercoveronderzoek naar het dierenleed in Europese viskwekerijen. Het toont de erbarmelijke leefomstandigheden en de pijnlijke slacht van zeebaarzen, dorades en forellen in kwekerijen in Frankrijk en Griekenland. Na een kort leven sterven de dieren een vaak langzame, pijnlijke dood, zoals door verstikking, bevriezing of doordat ze bij bewustzijn worden opengesneden.

We roepen alle EU landbouwministers op zo snel mogelijk te stoppen met de gruwelijke, onverdoofde slacht van vissen. Jij kunt meehelpen door een protestmail naar landbouwminister Schouten sturen.

Dorades in ijswater.jpg
Foto: Dorades in bak met ijswater op Griekse viskwekerij sterven langzaam

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het zou een groot schandaal zijn als iemand op zo’n gruwelijke wijze een varken of koe doodt. Waarom staan we toe dat dit met miljarden vissen jaarlijks gebeurt? Het is de hoogste tijd dat we vissen als dieren zien en hen goed behandelen.” De gefilmde omstandigheden waaronder de vissen leven en sterven zijn standaard in de Europese visindustrie. De vissen worden door heel Europa verkocht.

Bij de beelden publiceren we een uitgebreid rapport over alle welzijnsproblemen bij de verschillende slachtmethodes van Europese kweekvissen.

Levende zeebaarsen in piepschuim.jpg
Zeebaarzen leven nog terwijl ze in ijs in piepschuim dozen worden vervoerd.

Vissen vogelvrij

Jaarlijks worden er in Europa ongeveer 500 miljoen tot 1,7 miljard kweekvissen gedood. Ook in Nederland worden er miljoenen vissen, vooral paling en meerval, gekweekt. Hoewel bekend is dat vissen pijn, stress en angst kunnen ervaren, bestaan er, behalve voor paling, geen regels ter bescherming van het welzijn bij het houden, vangen en doden van vissen. Vissen worden zelfs uitgesloten in het Besluit houders van dieren: zij hebben, in tegenstelling tot andere dieren, geen recht op verdoving voor de slacht.1 Enige uitzondering is de paling: vanaf 1 juli 2018 moet deze in Nederland verdoofd worden bij de slacht. Voor andere vissoorten bestaan er inmiddels ook verdovingsmethodes, maar die worden zeer weinig gebruikt.

Ook bij de huidige duurzaamheidskeurmerken, zoals MSC en ASC, wordt er geen extra rekening gehouden met welzijn en is onverdoofde, pijnlijke slacht gangbaar. Momenteel is het biologische keurmerk voor kweekvis het enige dat eisen stelt aan welzijn.

Dorades in bakken ijswater.jpg
Dorades worden in bakken ijswater gegooid en vechten voor hun leven.

Nederlanders willen beter vissenwelzijn

Uit een recent opinieonderzoek uitgevoerd in negen Europese landen bleek dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders (69%) vindt dat vissenwelzijn beter beschermd moet worden.2 Bijna driekwart (72%) vindt dat ze dezelfde bescherming verdienen als andere dieren. Ook de Raad voor Dierenaangelegenheden concludeerde eerder dit jaar in een rapport dat de overheid meer aandacht moet hebben voor vissenwelzijn.3

Undercoveronderzoek onderwater vee-industrie

CIWF filmde zeebaarzen en dorades in kwekerijen in Griekenland en forellen in Frankrijk. De dieren leven in overvolle kooien in zee of in betonnen tanks waar ze hun natuurlijke gedrag amper kunnen uiten. De waterkwaliteit is slecht en er is veel ziekte en sterfte. Dode vissen drijven tussen hun soortgenoten. Zieke dieren worden aan hun lot overgelaten.

Zeebaarzen en dorades sterven langzaam door verstikking of bevriezing in bakken ijswater. Vele zijn nog levend wanneer ze in ijs in piepschuim bakken naar retailers worden vervoerd. Forellen worden opengesneden; vele spartelen tussen dode soortgenoten in bakken met water en bloed.

Dorades sterven langzaam.jpg
Dorades sterven langzaam door verstikking en bevriezing.

 

1 Besluit houders van dieren, hoofdstuk 1, paragraaf 3 http://wetten.overheid.nl/BWBR0035217/2018-07-01#Hoofdstuk1

2 'Meerderheid Nederlanders is voor beter beschermen welzijn vissen' https://www.nu.nl/dieren/5424947/meerderheid-nederlanders-beter-beschermen-welzijn-vissen.html

 3  Welzijn van vissen verdient meer aandacht van overheid en andere betrokken partijen – Raad voor Dierenaangelegenheden https://www.rda.nl/publicaties/zienswijzen/2018/03/07/welzijn-van-vissen-verdient-meer-aandacht-van-overheid-en-andere-betrokken-partijen

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).