Zoekpictogram

Onthulling kunstwerk startsein Burgerinitiatief

News Section Icon Gepubliceerd op 8-10-2018

Ode aan het varken in aanbouw

Op dinsdag 9 oktober onthult actrice Miryanna van Reeden het imposante kunstwerk ‘Ode aan het varken’ van kunstenares Jantien Mook in het Westerpark in Amsterdam. De onthulling is tevens de start van het Europees burgerinitiatief tegen het gebruik van kooien in de veehouderij. Dit is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit, waaraan meer dan 130 organisaties uit heel Europa meedoen. Het 7 meter lange en 4 meter hoge metalen kunstwerk verbeeldt een varken dat naar vrijheid springt.

Jantien Mook: Dat de bio-industrie tot op de dag van vandaag bestaat is heel erg, het uitbuiten van dieren en omvormen tot fabrieksdieren zou niet mogen bestaan. Ik wil met ‘Ode aan het varken’ de schoonheid en de kracht van het dier tonen. ‘De sprong’ die de varkenssculptuur maakt staat voor plezier en vrijheid, zo hoop ik dat mensen niet wegkijken maar zich juist vereenzelvigen met het dier. Ik denk dat veel mensen het erover eens zijn dat ook dieren een natuurlijk leven moeten hebben, in de buitenlucht en in vrijheid.

Europees Burgerinitiatief tegen kooien in de veehouderij

Het Burgerinitiatief is een oproep aan de Europese Commissie om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor onder andere moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden en kwartels. Wij zijn initiatiefnemer. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het gebruik van kooien in de veehouderij is een van de grootste bronnen van dierenleed in Europa. Op elkaar gepropt achter tralies hebben dieren bijna geen ruimte voor beweging en natuurlijk gedrag. Het is hoog tijd dat de EU stopt met dit wrede, achterhaalde systeem. Diervriendelijke alternatieve systemen, zoals met vrije uitloop, zijn volop voorhanden.”

Meer dan 130 organisaties uit heel Europa, waaronder in Nederland naast CIWF, Varkens in Nood, World Animal Protection, de Dierenbescherming, VierVoeters, Bont voor Dieren, CAS-International en Wakker Dier, slaan de handen ineen en ondersteunen het Burgerinitiatief. In een jaar tijd worden 1 miljoen handtekeningen verzameld in Europa, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen en het Europees Parlement erover zal stemmen.

Dierenleed in kooien

In de Europese veehouderij zitten honderden miljoenen dieren opgesloten in kooien. Het gaat om kippen (in zogenoemde ‘verrijkte kooien’ en koloniekooien), moedervarkens (in kraamkooien), konijnen, kwartels, kalveren (in individuele boxen) en eenden en ganzen (bij de productie van foie gras). De kooihuisvesting leidt tot zeer ernstig dierenleed. De dieren hebben zeer beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag. Veel dieren, zoals konijnen, kwartels en kippen, staan op draadgaas dat in hun pootjes snijdt; andere, zoals moedervarkens en kalveren, liggen op harde betonnen vloeren.

De opsluiting in krappe ruimtes leidt vaak tot frustratie, stress, verwondingen en afwijkend gedrag. In de commerciële veehouderij zijn voor alle dieren alternatieven beschikbaar die beter dierenwelzijn garanderen, zoals houderijen met vrije uitloop. Een rapport van CIWF met achtergrondinformatie over kooien in de Nederlandse en Europese veehouderij is beschikbaar.

Dieren in kooien

Kunstenares Jantien Mook

Jantien Mook is bekend van haar eerdere werk ‘Ode aan de wildernis’ waarbij een levensgroot kunstwerk van een olifant (Weeping Elephant) in verschillende steden in binnen- en buitenland te zien is. In haar werk geeft ze uiting aan haar verwondering en liefde voor natuur en dieren.

Voetnoten:
1: Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door de steun van World Animal Protection, Varkens in Nood, CIWF Nederland en de Partij voor de Dieren.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).