Zoekpictogram

Minister ontvangt petitie veetransport

News Section Icon Gepubliceerd op 6-9-2018

Meer dan 18.000 mensen tekenden onze petitie voor een einde aan verre veetransporten. Vorige week overhandigden we de handtekeningen persoonlijk aan Landbouwminister Schouten.

Geert Laugs overhandigt de handtekeningen aan minister Schouten

Deze zomer stuurden we de minister wekenlang elke dag een levensgrote ‘vakantiekaart’ uit naam van de Nederlandse dieren die vorig jaar op transport werden gesteld naar verre landen. Zo gingen ruim 32.000 dieren naar onder andere Rusland, Libië, Marokko, Kosovo en zelfs naar Koeweit en Pakistan. Uitputtende, dagenlange reizen die geen enkel dier zou moeten doormaken. De kaarten maakten indruk: de laatste kaart nam de minister graag persoonlijk in ontvangst.

Vakantiekaarten voor Schouten

De minister belooft zich in te zetten voor betere regels in Europa bij veetransporten. Dat is mooi en hard nodig. Maar natuurlijk is het niet voldoende. Van een stop op verre veetransporten en een maximumduur van 8 uur is nog altijd geen sprake. Wij blijven dus doorgaan met onze campagne

Verre veetransporten: een lijdensweg

Jaarlijks worden ruim 4 miljoen Europese dieren op transport gesteld naar verre bestemmingen buiten Europa. De omstandigheden zijn doorgaans zeer slecht. Opgepropt in overvolle wagens en schepen zijn de dieren dagenlang op reis. Vaak zonder voldoende rust, water en voedsel. Dieren raken soms gewond, ziek en sommige sterven zelfs onderweg.

Door gebrek aan controles worden verplichte rustpauzes vaak overgeslagen en functioneren drinkwatersystemen aan boord van de wagens vaak niet. Bovendien is het welzijn van de dieren op de plaats van bestemming niet te garanderen. In veel landen gelden niet dezelfde dierenwelzijnsregels als in Europa. Zo worden de Europese dieren uiteindelijk vaak onverdoofd en pijnlijk geslacht.

Rund op transport

Kijk hier voor meer informatie over de campagne.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).