Zoekpictogram

Nederlanders willen beter vissenwelzijn

News Section Icon Gepubliceerd op 22-8-2018

Vissenwelzijn

De meeste Nederlanders (69%) vinden dat het welzijn van vissen beter beschermd moet worden. Zij zijn bovendien bereid meer te betalen (gemiddeld 20% meer) voor vis die een beter leven heeft gehad. Dat blijkt uit het opinieonderzoek dat we in negen Europese landen uitvoerden samen met Eurogroup for Animals (1). De overgrote meerderheid (72%) vindt dat het welzijn van vissen evenveel bescherming verdient als dat van andere dieren. Dat is nu niet het geval. Zo bestaan er geen aparte welzijnsregels voor vissen en hoeven ze (op de paling na) niet verdoofd te worden tijdens de slacht, waardoor ze vaak pijnlijk en langzaam sterven.

Geert Laugs, directeur Compassion in World Farming Nederland (CIWF): “Voor de consument en de wetenschap is het duidelijk: vissen kunnen lijden en moeten beter beschermd worden. De overheid moet met haar tijd mee gaan en betere regels voor de bescherming van vissen opstellen, te beginnen met verdoving bij de slacht.”

Samen met de Dierenbescherming en de Vissenbescherming roepen wij daarom de minister per brief op welzijnsregels op te stellen ter bescherming van vissen en de verdoofde slacht bij vissen, zoals bij andere dieren, verplicht te maken. Eerder dit jaar concludeerde de Raad voor Dierenaangelegenheden ook dat de overheid meer aandacht moet hebben voor vissenwelzijn.

Keurmerken: duurzaam zegt niets over welzijn

Voor de consument die vis wil met beter welzijn is de keuze in de supermarkt uiterst beperkt. In de huidige duurzaamheidskeurmerken, zoals MSC en ASC, wordt er geen extra rekening gehouden met welzijn en onverdoofde, pijnlijke slacht is gangbaar. De meerderheid van de ondervraagden vindt dat een duurzaamheidskeurmerk op kweekvis wél betrekking moet hebben op welzijn: 65% vindt dat het keurmerk ‘duurzaam’ zou moeten betekenen dat het dier de ruimte heeft gehad voor natuurlijk gedrag, en pijnloos is geslacht (55%). Momenteel is het biologische keurmerk voor kweekvis het enige dat eisen stelt aan welzijn.

Vissenwelzijn

Leed bij vissen

Jaarlijks worden er door Nederlandse vissers miljarden vissen gevangen en worden er in Nederland miljoenen vissen gekweekt. Hoewel inmiddels bekend is dat vissen pijn, stress en angst kunnen ervaren, bestaan er, behalve voor paling, geen regels ter bescherming van het welzijn bij het houden, vangen en doden van vissen. Vissen worden zelfs uitgesloten in het Besluit houders van dieren: zij hebben, in tegenstelling tot andere dieren, geen recht op een verdoofde slacht.

De vangst van wilde vissen gaat vaak gepaard met stress, verwondingen en een gruwelijke doodsstrijd. Bij kweekvissen zijn de leefomstandigheden door gebrek aan regels meestal slecht: onder andere overvolle bassins, waardoor de dieren hun natuurlijke gedrag niet kunnen uiten, slechte waterkwaliteit, ziekte en sterfte.

Het doden van zowel wilde vis als kweekvis gebeurt standaard onverdoofd, hetgeen leidt tot een langzame, pijnlijke dood. Zo sterven de dieren vaak door verstikking, door hen op ijs te leggen of worden ze levend opengesneden en van hun organen ontdaan. De doodstrijd kan tientallen minuten duren. Enige uitzondering is de paling: vanaf 1 juli 2018 moet deze verdoofd worden bij de slacht. Voor andere vissoorten bestaan er inmiddels ook verdovingsmethodes, maar die worden zeer weinig gebruikt.

Lees hier meer over vissen en over onze campagne voor een beter vissenleven.

Voetnoot:

1) Onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Compassion in World Farming en Eurogroup for Animals, een internationaal samenwerkingsverband van dierenbeschermingsorganisaties. Onderzoeksbureau ComRes interviewde online in negen landen, waaronder Nederland, elk 1000 mensen die representatief zijn voor de populatie in de periode 30 april t/m 8 mei 2018. Overzicht van alle resultaten te downloaden op http://www.comresglobal.com/polls/eurogroup-for-animals-ciwf-fish-welfare-survey/ en de Nederlandse: https://bit.ly/2Mr7X1j

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).