Zoekpictogram

Prijzen voor beter dierenwelzijn

News Section Icon Gepubliceerd op 3-7-2018

Op 21 juni reikten wij in Parijs onze jaarlijkse internationale dierenwelzijnsprijzen uit aan bedrijven die belangrijke stappen zetten voor de dieren. In totaal ontvingen 59 bedrijven een ‘Good Farm Animal Welfare Award’.

Kipster, het nieuwe ei

Een van de Nederlandse winnaars dit jaar is Kipster. Kipster is een nieuw bedrijf dat eieren produceert op een dier- en milieuvriendelijkere manier. De kippen hebben een binnen- en een buitentuin met stro om in te scharrelen, bomen om in te klimmen en zand om in te stofbaden. Bovendien is het bedrijf klimaatneutraal. Het voer wordt gemaakt uit voedselresten. Daarom zijn er geen akkers nodig om bijvoorbeeld soja op de verbouwen en is het bedrijf veel minder belastend voor het milieu.

Uniek is dat Kipster ook verantwoordelijkheid neemt voor de haantjes, de broertjes van de legkippen. Zij worden niet op hun eerste dag gedood, zoals gebruikelijk is in de industrie, maar groeien op. Het hanenvlees wordt net als de Kipster-eieren bij LIDL supermarkten verkocht.

Kipster award

Geslacht bepalen in het ei

Ook het Nederlands-Duitse SELEGGT viel in de prijzen. Het bedrijf heeft een methode ontwikkeld voor de eiersector waarmee het geslacht van een kippenembryo al in het ei kan worden vastgesteld. Op de negende dag (van de in totaal 21 dagen durende broedperiode) wordt met een naald een druppel vloeistof uit het ei gehaald. Uit de hormonen die de druppel bevat, kan direct worden bepaald of het een hen of een haan zal worden. De naald verstoort de ontwikkeling niet.

good farm animal award

Wetenschappers nemen aan dat embryo’s in het ei op de negende dag nog geen pijn kunnen voelen. Het uitbroeden van de eieren waarin een mannetje zich ontwikkelt, kan worden gestopt en de eieren kunnen worden verwerkt tot eipoeder. Deze methode kan voorkomen dat mannetjeskuikens in de eierindustrie op hun eerste dag gedood worden. SELEGGT ontving hiervoor de ‘Best Innovation Award’.

200 miljoen dieren

De stappen die de 59 winnende bedrijven zetten, hebben een positieve impact op maar liefst 200 miljoen dieren per jaar. Een grote impact hebben vooral de 29 Chinese prijswinnaars. Zij zetten belangrijke stappen voor beter welzijn in de varkens- en kippenindustrie.

Kijk hier voor meer informatie over alle 59 prijswinnaars.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).