Zoekpictogram

Minister ontvangt levensgrote ‘vakantiekaarten’

News Section Icon Gepubliceerd op 23-7-2018

vakantiekaartentransport

Landbouwminister Schouten ontvangt de komende weken elke dag een levensgrote ansichtkaart met ‘vakantiegroeten’ van alle Nederlandse dieren die vorig jaar op transport zijn gesteld naar verre landen buiten Europa. Wij versturen de aangrijpende kaarten namens de in totaal ruim 32.000 duizend dieren die naar 19 landen vertrokken (1). Zo gingen er onder andere ruim 1200 runderen naar Pakistan, 700 runderen naar Koeweit en ruim 24.000 runderen, schapen en geiten naar Rusland. Van ieder land ontvangt de minister een kaart. Wij vragen de minister om geen Nederlandse dieren meer naar verre landen te sturen in verband met het grote dierenleed, ondersteund door een petitie met ruim 17.000 handtekeningen.

De Nederlandse regering zegt vaak dat ze geen Nederlandse dieren naar verre landen stuurt. De statistieken van Eurostat laten echter zien dat meer dan 32.000 Nederlandse dieren vorig jaar de dupe waren. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: ‘In tegenstelling tot wat de regering graag beweert, stuurt Nederland haar dieren zelfs naar Pakistan, een dagenlange reis van meer dan 7000 km. Dat mag je geen enkel dier aan doen.’

Vakantiekaarttransport rusland

Dierenleed in zomerhitte

Veel voorkomende dierenwelzijnsproblemen zijn onder andere gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van zieke, zwakke of zwangere dieren en afwezigheid van medische zorg. Nu het zomer is, zijn de omstandigheden tijdens verre veetransporten vaak nog slechter door de extreme hitte in sommige landen. Eerder dit jaar presenteerden wij een schokkend onderzoek naar de misstanden bij transporten van Europese dieren aan de Turkse grens in de zomer. De beelden toonden onder andere uitgeputte, uitgedroogde en gewonde dieren in smerige wagens. Vele dieren stonden dagenlang te wachten in overvolle wagens bij extreme temperaturen. Ook Nederlandse dieren werden in de hitte in veewagens aangetroffen.

 

Internationale campagne tegen verre veetransporten

Wij voeren al jaren campagne tegen verre veetransporten. Dit heeft onder andere geleid tot het stopzetten van EU-subsidies voor de export van runderen naar het Midden-Oosten en tot verbeteringen in de Europese regels voor veetransporten. De organisatie pleit voor een maximumduur van 8 uur voor alle veetransporten en een verbod op veetransporten naar landen buiten de EU, waar het welzijn van dieren tijdens transport niet te garanderen is.

Voetnoot:

1: Statistieken van EUROSTAT

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).