Zoekpictogram

Wereldwijd protest tegen veetransport

News Section Icon Gepubliceerd op 13-6-2018

Morgen, op 14 juni, komen mensen over de hele wereld in actie om aandacht te vragen voor het dierenleed tijdens verre veetransporten. Van Australië tot Zuid-Afrika en van India tot aan Canada worden onder andere demonstraties, filmvertoningen en social media acties georganiseerd tijdens de derde Internationale actiedag tegen verre veetransporten.

Ook in Nederland is er actie. Wij staan morgen de hele dag op de Dam in Amsterdam met een levensgroot videoscherm waarop we het dierenleed laten zien. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur zullen wij op een reusachtig scherm beelden laten zien van verre veetransporten en voorbijgangers oproepen om de petitie te tekenen. De actie is rechtstreeks te volgen via de webcam.

Met de petitie roepen wij Landbouwminister Schouten op geen Nederlandse dieren meer te sturen naar verre landen buiten de EU en zich in te zetten voor een algeheel verbod van verre veetransporten. De petitie kun je hier ondertekenen.

Het is de derde maal dat wij het initiatief nemen voor de internationale actiedag. Vorig jaar waren er meer dan 100 acties in 33 landen over de hele wereld.               

Op 14 juni is het exact drie jaar geleden dat 13.000 schapen een vreselijke dood stierven aan boord van een transportschip uit Roemenië. Door fouten kon het schip niet aanmeren in het land van bestemming en bleef weken op zee. Alle dieren stierven van uitdroging, honger en uitputting.

Dierenleed

Dit afschuwelijke verhaal is slechts een van de vele misstanden tijdens verre veetransporten.

Jaarlijks gaan bijna 4 miljoen Europese dieren op transport naar landen buiten de EU. Ook Nederland exporteerde in de afgelopen 5 jaar ruim 40.000 runderen naar onder andere Jordanië, Rusland en Marokko.

Veel voorkomende dierenwelzijnsproblemen zijn onder andere gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van zieke, zwakke of zwangere dieren en afwezigheid van medische zorg. Verre veetransporten zijn een van de meest extreme vormen van dierenleed.

Internationale campagne

Wij voeren al jaren campagne tegen verre veetransporten. Dit heeft onder andere geleid tot het stopzetten van EU-subsidies voor de export van runderen naar het Midden-Oosten en tot verbeteringen in de Europese regels voor veetransporten. Wij pleiten voor een maximumduur van 8 uur voor alle veetransporten en een verbod op veetransporten naar landen buiten de EU, waar het welzijn van dieren tijdens transport niet te garanderen is.

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).