Zoekpictogram

Petitie tegen komst megastal 19000 varkens Almelo

News Section Icon Gepubliceerd op 22-5-2018

Varken in stal

Afgelopen donderdag zijn wij een petitie gestart tegen de komst van de omstreden megastal van 19.000 varkens in Almelo. De gemeenteraad moet hier binnenkort over beslissen. Binnen een paar dagen werd de petitie al ruim 8800 maal ondertekend. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Een dergelijke megastal betekent megadierenleed en megavervuiling. De overweldigende reacties op de petitie laten zien dat niet alleen in Almelo maar ook ver daarbuiten mensen zich zorgen maken. Dit is niet de veehouderij zoals wij die willen in Nederland.”

De megastal is gepland aan de Schout Doddestraat in Aadorp, gemeente Almelo. Het gaat om een uitbreiding van een bestaand varkensbedrijf van bijna 6.000 naar 19.000 varkens. De gemeente besloot eerder in 2014 in het gebied geen verdere intensieve veehouderij toe te laten. Om de megastal te realiseren moet de gemeente het bestemmingsplan wijzigen. De raad lijkt hierover verdeeld.

Megadierenleed en megavervuiling

In een dergelijke megastal zullen de varkens hun hele leven binnen opgesloten staan en nooit naar buiten kunnen. Naast het dierenleed op de extreem grote schaal, is ook de impact op de aarde zeer groot. Denk aan mest, de uitstoot van broeikasgassen en verbruik van natuurlijke bronnen voor de productie van veevoer voor de dieren. Deze impact gaat veel verder dan de gemeentegrenzen. De meeste Nederlanders willen dan ook geen megastallen

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).