Zoekpictogram

Moeders in actie voor moedervarkens

News Section Icon Gepubliceerd op 7-5-2018

Moeders voor Moedervarkens

Ook deze Moederdag komen weer duizenden mensen in actie voor de moedervarkens. Zij beloven vanaf Moederdag geen varkensvlees (meer) te eten uit de vee-industrie. Dit doen ze uit protest tegen het gebruik van kraamkooien voor moedervarkens. De deelnemers dragen die dag allemaal een roze armband uit mededogen met de moedervarkens in de vee-industrie, en roepen via een petitie de regering op de dieronvriendelijke kraamkooien te verbieden.

Het is het tweede jaar dat wij de ‘Moeders voor Moedervarkensactie’ organiseren. Inmiddels is de Moeders voor Moedervarkenactiegroep uitgegroeid tot ruim 8000 deelnemers.

Moedervarkens, die worden gehouden om zoveel mogelijk biggen te krijgen, staan een deel van hun leven vastgeklemd in stalen kraamkooien, waarin ze zich niet eens kunnen omdraaien. Het gebruik van deze kooien leidt tot stress en frustratie en wordt beschouwd als een van de grootste welzijnsproblemen in de varkenshouderij. 1 

Kraamkooien

Een moedervarken, in de industrie ‘fokzeug’ genoemd, wordt kort voor de bevalling opgesloten in een krappe kraamkooi. Hierin staat ze ongeveer vier weken vast, totdat de biggen worden weggehaald. De kooi belet het moedervarken haar biggen de moederzorg te geven die zij van nature zou willen. Dit leidt tot stress en frustratie. Vaak vertonen de dieren gestoord gedrag, zoals stangbijten en vacuümkauwen. In onder andere Zweden en Zwitserland is het gebruik van kraamkooien bij wet verboden.

Het wekenlang vastzetten van moedervarkens in krappe kooien is in Nederland verboden bij de biologische varkenshouderij en bij varkensvlees met twee sterren van het Beter Leven keurmerk. De moedervarkens hebben veel meer ruimte, hebben stro en kunnen vanaf enkele dagen na de bevalling vrij door het kraamhok bewegen. Deelnemers aan de actie kunnen daarom wel biologisch varkensvlees en vlees met twee sterren van het Beter Leven keurmerk eten.

Helaas niet de realiteit voor veruit de meeste moedervarkens in ons land. Maar zo kan het dus ook! Dit gun je elk moedervarken... Deze beelden zijn gemaakt op een biologisch varkensbedrijf in Engeland.

Voetnoten:

1. Ongerief bij rundvee,varkens, pluimvee, nertsen en paarden: eerste herhaling.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).