Zoekpictogram

Duizenden moeders in actie voor moedervarkens

News Section Icon Gepubliceerd op 17-5-2018

Moeders voor Moedervarkens 2018

Ruim 8000 mensen kwamen met Moederdag in actie voor de moedervarkens. Zij beloven geen varkensvlees (meer) te eten uit de vee-industrie uit protest tegen het gebruik van dieronvriendelijke kraamkooien. Uit mededogen met de moedervarkens in de vee-industrie droegen zij die dag allemaal een roze armband. Tevens riepen zij Landbouwminister Schouten op de omstreden kraamkooien te verbieden. In Zweden en Zwitserland zijn deze reeds verboden in verband met het grote dierenleed.

Groot dierenleed

Moedervarkens, die worden gehouden om zoveel mogelijk biggen te krijgen, staan een deel van hun leven vastgeklemd in stalen kraamkooien, waarin ze zich niet eens kunnen omdraaien. Laat staan hun biggen de zorg, aandacht en warmte kunnen geven die zij van nature zouden willen. Het gebruik van deze kooien leidt tot stress en frustratie en wordt beschouwd als een van de grootste welzijnsproblemen in de varkenshouderij.1

Kraamkooien

Een moedervarken, ofwel fokzeug, wordt kort voor de bevalling opgesloten in een krappe kraamkooi. Hierin staat ze ongeveer vier weken vast, totdat de biggen worden weggehaald. De kooi belet het moedervarken haar biggen de moederzorg te geven die zij van nature zou willen. Dit leidt tot stress en frustratie. Vaak vertonen de dieren gestoord gedrag, zoals stangbijten en vacuümkauwen. In o.a. Zweden en Zwitserland is het gebruik van kraamkooien bij wet verboden.

Het wekenlang vastzetten van moedervarkens in kraamkooien is in Nederland verboden bij de biologische varkenshouderij en bij varkensvlees met twee sterren van het Beter Leven keurmerk. De moedervarkens hebben veel meer ruimte, hebben stro en kunnen vanaf enkele dagen na de bevalling vrij door het kraamhok bewegen. Deelnemers aan de actie kunnen daarom wel biologisch varkensvlees en vlees met twee sterren van het Beter Leven keurmerk eten.

 

Voetnoten

1.: Leenstra, F. et al. (2011): Ongerief bij rundvee,varkens, pluimvee, nertsen en paarden: eerste herhaling. Wageningen UR Livestock Research Rapport 456; http://edepot.wur.nl/190225 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).