Zoekpictogram

Start campagne voor verbod op kippenkooien

News Section Icon Gepubliceerd op 23-1-2018

'Dierenleed kooikip in strijd met dierenwelzijnsregels'

Ruim 6 miljoen legkippen in Nederland leven in krappe, overvolle kooien. De leefomstandigheden zijn zo slecht dat ze in strijd zijn met Nederlandse en Europese regelgeving omtrent dierenwelzijn. Dat stellen wij in ons vandaag verschenen rapport ‘De kooikip: kip zonder toekomst’. Duitsland heeft in verband met het grote dierenleed al besloten alle kooien voor legkippen vanaf 2025 te verbieden. Wij vinden het nu de hoogste tijd dat Nederland het Duitse voorbeeld volgt en roepen daarom de Tweede Kamer op de dieronvriendelijke kooien te verbieden. Teken de petitie op ciwf.nl/HelpDeKooikip

Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland: ‘Geen ruimte om te fladderen, scharrelen, een nest te bouwen of zelfs maar de vleugels te strekken. De kooikip heeft geen enkele mogelijkheid om kip te zijn.’

Verrijkte en koloniekooien

Veel Nederlanders denken dat sinds de afschaffing van de klassieke legbatterij in 2012 er geen kippen meer in kooien zitten. Niets is minder waar; in Nederland leven ruim 6 miljoen dieren (1) onder zeer slechte omstandigheden in de iets grotere ‘verrijkte’ en koloniekooien. In de verrijkte kooi heeft een kip iets meer dan een A4-tje ruimte, een zitstok, een plastic matje met wat strooisel en een flapje als legnest. De koloniekooi is iets hoger, heeft twee zitstokken, een groter matje en legnest, maar de kip heeft nog altijd minder dan twee A4-tjes aan ruimte. Sinds 2008 mogen verrijkte kooien niet meer gebouwd worden in Nederland en in 2021 worden deze geheel verboden. De koloniekooi blijft echter toegestaan, terwijl deze vanaf 2025 in Duitsland wel wordt afgeschaft in verband met het grote dierenleed (2).

Dierenleed en dierenwelzijnsregels

Kippen in koloniekooi
Kippen in koloniekooi

De kooikip kan haar meest basale natuurlijke gedragingen niet of nauwelijks uitvoeren, zoals het uitstrekken van de vleugels, zoeken naar voedsel, nestbouw, stofbaden en op stok gaan. Dit zijn volgens het wetenschappelijk panel van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) minimale voorwaarden voor het welzijn van een kip (3). Daarnaast hebben veel kooikippen last van broze botten, doordat ze te weinig bewegen en gefokt zijn om overmatig veel eieren leggen. Vooral bij het vangen voordat ze naar de slacht gaan, lopen vele botbreuken op (4).

Zowel de Nederlandse als de EU regelgeving omtrent dierenwelzijn stellen dat dieren enkel gehouden mogen worden als in hun ‘fysiologische en ethologische behoeften’ wordt voldaan, hun welzijn niet wordt geschaad en hen geen ‘onnodig lijden’ wordt toegebracht (5)(6). Huisvesting van legkippen in kooien is dus in strijd met deze regels. Nederland doet er goed aan het voorbeeld van Duitsland te volgen en vanwege het grote dierenleed alle kooien te verbieden.


1. EEPA, European Egg Processors Association, augustus 2017, Laying Hens by way of keeping

2. Boerderij, 17 november 2015, Koloniehuisvesting in Duitse legsector in de ban

3. Animal Health and Welfare, AHAW (2005): Opinion of the Scientific Panel on Animal Health and Welfare on a request from the Commission related to the welfare aspects of various systems of keeping laying hens. Accepted by the AHAW Panel on 10th and 11th November 2004, Annex to The EFSA Journal (2005) 197, 1-23: The welfare aspects of various systems of keeping laying hens, European Food Safety Authority (EFSA), 24 S. 

4. Dierenbescherming, maart 2016, Uitgelegde hennen op transport? Hou het kort!

5. Nederlandse regelgeving, Besluit houders van dieren

6. EU Richtlijn 98/58/EG van de Raad (20 juli 1998)

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).