Zoekpictogram

Succes voor Poolse vissen

News Section Icon Gepubliceerd op 15-12-2017

Een van de grootste supermarktketens in Polen, Bi1, stopt met de verkoop van levende karpers, onder andere dankzij het werk van onze Poolse CIWF-collega’s. Dit is groot nieuws, want met kerst worden in Polen miljoenen karpers gegeten. Zij worden blootgesteld aan vreselijk dierenleed: de traditie wil namelijk dat de karper levend wordt aangekocht.

In supermarkten zitten de dieren in bakken met vaak meer vis dan water. Vaak stikt het dier in een plastic zak op weg naar huis. Als het de weg naar huis overleefd, is het overgeleverd aan amateurkoks met alle risico’s van dien. 

Een verouderde traditie

De traditie stamt uit de tijd van het communisme. Het was toen een van de weinige vissoorten die beschikbaar was. En vlees mag je volgens de Poolse katholieke kerk niet eten met kerst. Om zeker te zijn van een karper met kerst, kochten veel Polen al enkele dagen voor kerst een levende vis en lieten die in hun bad zwemmen voordat ze hem doodden. Tegenwoordig liggen de supermarkten vol met karpers en is dit dus niet meer nodig. Toch lijken veel Polen vast te houden aan deze traditie.

Maar deze kerst lijkt daar voor het eerst verandering in te komen. Met het besluit van de supermarktketen wordt duizenden karpers een lange lijdensweg bespaard. Onze Poolse CIWF-collega’s verwachten nu dat meer supermarkten dit goede voorbeeld zullen volgen.

update-karper.jpg
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).