Zoekpictogram

Conferentie wil nieuw voedselsysteem

News Section Icon Gepubliceerd op 12-10-2017

Op 5 en 6 oktober organiseerden wij samen met het Wereldnatuurfonds de internationale conferentie ‘Extinction and Livestock’ in Londen. Experts op het gebied van onder andere natuurbescherming, gezondheid, landbouw, duurzaamheid en dierenwelzijn spraken over vernietigende impact van de vee-industrie op de wereld. Met honderden deelnemers uit meer dan 30 landen werd er gewerkt aan oplossingen voor een nieuw voedselsysteem dat duurzaam, diervriendelijk, eerlijk en gezond is. 

foto conference.jpg

De destructieve impact van de wereldwijde vee-industrie is enorm. Vervuiling, klimaatverandering, verdwijnen van biodiversiteit, antibioticaresistentie, kap van regenwouden, voedselongelijkheid, hart- en vaatziekten, uitputting van de bodems en natuurlijk vreselijk dierenleed. Al deze gevolgen van de vee-industrie kwamen uitgebreid aan de orde in de conferentie. 

foto conference 2.jpg

Maar bovenal was er hoop en strijdbaarheid. Want het was voor het eerst dat er zoveel experts en organisaties op het gebied van dierenwelzijn, milieu, natuur, armoede en gezondheid samenkwamen, bereid om de handen ineen te slaan. Iedereen was het er over eens: als wij een leefbare aarde voor onze kinderen willen achterlaten, moeten we samen een nieuw voedselsysteem opbouwen. In zo’n nieuw voedselsysteem staat niet alles in dienst van de grondstoffen verslindende productie van zoveel en goedkoop mogelijk vlees. In plaats daarvan eten mensen veel meer plantaardig voedsel. 

foto conference 3.jpg

Belangrijke sprekers

Belangrijke sprekers op de conferentie waren onder andere schrijver en activist Raj Patel, schrijver en ecoloog Carl Safina, bijenexpert professor Dave Goulson, gezondheid- en voedingsspecialist Frank Hu en vele anderen. Ook actrice Joanna Lumley was aanwezig; zij leidde het avondprogramma, waarbij de gasten verschillende nieuwe plantaardige vleesvervangers testten.

Verschillende sprekers concludeerden dat het tijd is om eens goed in de spiegel te kijken en onze band met andere dieren onder de loep te nemen. Theoloog Martin Palmer vond het hoog tijd om de mens te ‘onttronen’ als kroon op de schepping. Schrijver en ecoloog Carl Safina hield een vlammend betoog over de gevoelswereld van dieren en hoe weinig die van de onze verschilt. Chris Darwin, een nazaat van Charles Darwin, deelt de liefde van zijn voorvader voor dieren en inspireert velen om zo duurzaam en diervriendelijk mogelijk te consumeren.

foto conference 4.jpg
Chris Darwin, nazaat van Charles Darwin, spreekt op de conferentie.

Een nieuw voedselsysteem

De ‘Extinction and Livestock Conferentie’ is een succesvolle eerste grote stap naar een nieuwe, holistische, alomvattende aanpak om een einde te maken aan de vernietigende vee-industrie. Om de klimaatdoelen en de Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties te halen, roepen wij nu op voor een nieuwe VN Conventie over voedsel en landbouw. 

Onze CEO, Philip Lymbery: “Ons voedsel- en landbouwsysteem moet geheel op de schop voordat het te laat is. De massale vee-industrie is de kern van zoveel problemen rond gezondheid, voedselveiligheid, biodiversiteit, milieu en dierenwelzijn.

Zonder een aparte VN Conventie voor voedsel en landbouw zullen we de klimaatdoelen nooit halen en zal onze aarde nog verder verwoest worden door ons verziekte voedselsysteem.”

foto conference 5.jpg
CEO van CIWF, Philip Lymbery, roept op voor een VN Conventie voor voedsel en landbouw.

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).