Zoekpictogram

Acties tegen verre veetransporten in 33 landen

News Section Icon Gepubliceerd op 14-9-2017

Billboard CIWF Nederland Rotterdam

Gisteren was de tweede Internationale actiedag tegen verre veetransporten. In 33 landen deden 67 organisaties mee met meer dan 100 acties en evenementen. De deelnemers vragen aandacht voor het dierenleed tijdens verre veetransporten. Compassion in World Farming is initiatiefnemer. In Rotterdam - het hart van de Nederlandse transportsector – tonen we tot en met a.s. zondag een levensgroot billboard naast de A16 bij de Brienenoordbrug. Ook was in de aanloop naar de actiedag een week lang onze indringende spot over het dierenleed in bioscopen in heel Nederland te zien.

In Parijs werd gisteren een gigantisch spandoek over de Seine gespannen en in vele landen, waaronder Australië, Polen en Groot-Brittannië, gingen mensen de straat op. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Over de hele wereld komen mensen in actie tegen het immense leed bij verre veetransporten. Het is onbegrijpelijk dat deze gruwelijke handel nog steeds is toegestaan. Hoog tijd voor een verbod.” Kijk voor een overzicht van de evenementen op http://nl.stoplivetransport.org.

Actie CIWF France Parijs
Parijs
Actie CIWF UK Londen
Londen
Actie CIWF Polska Warschau
Warschau

 Dierenleed

Jaarlijks gaan bijna 4 miljoen Europese dieren op transport naar landen buiten de EU. Ook Nederland exporteerde in de afgelopen 5 jaar ruim 40.000 runderen naar onder andere Jordanië, Rusland en Marokko (1). Veel voorkomende dierenwelzijnsproblemen zijn onder andere gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van zieke, zwakke of zwangere dieren en afwezigheid van medische zorg. Eerder presenteerden we een schokkend onderzoek naar de misstanden bij transporten van Europese dieren naar Israël en Gaza. De beelden onthulden bovendien fysiek geweld (o.a. stokslagen) en brute onverdoofde slacht op de plaats van bestemming.

Internationale campagne tegen verre veetransporten

Wij voeren al jaren campagne tegen verre veetransporten. Dit heeft onder andere geleid tot het stopzetten van EU-subsidies voor de export van runderen naar het Midden-Oosten en tot verbeteringen in de Europese regels voor veetransporten. We pleiten voor een maximumduur van 8 uur voor alle veetransporten en een verbod op veetransporten naar landen buiten de EU, waar het welzijn van dieren tijdens transport niet te garanderen is.

Voetnoten:

 1. Statistieken van FAO en EUROSTAT

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).