Zoekpictogram

1 miljoen stemmen tegen verre veetransporten naar Brussel

News Section Icon Gepubliceerd op 25-9-2017

Op naar Europese Commissie voor overhandiging handtekeningen stop the trucks

Dankzij 1 miljoen stemmen voor een verbod op verre veetransporten zet Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Andriukaitis veetransport hoog op de Europese agenda. Afgelopen donderdag overhandigde Eurogroup for Animals, een samenwerkingsverband van 54 internationale dierenbeschermingsorganisaties waaronder Compassion in World Farming, de 1 miljoen handtekeningen op de #StopTheTrucks petitie aan de politicus. Andriukaitis heeft laten weten een speciale werkgroep in te stellen die als uiteindelijke doel heeft een einde te maken aan verre veetransporten.

Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukatis, derde van links, neemt de 1 miljoen handtekeningen in ontvangst.
Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukatis, derde van links, neemt de 1 miljoen handtekeningen in ontvangst.

Jaarlijks worden miljoenen Europese dieren over lange afstanden getransporteerd binnen de EU en naar landen daarbuiten. De omstandigheden zijn vaak zeer dieronvriendelijk; dieren staan vaak dagenlang dicht op elkaar gepakt in volle vrachtwagens en schepen, en komen veelal uitgeput, hongerig, dorstig, soms gewond of zelfs dood aan op de plaats van bestemming. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Heel veel Europeanen maken zich zorgen en willen een einde aan dit extreme dierenleed. De erkenning van de Europese Commissie nu is hoopgevend.” De 1 miljoen petitieondertekenaars, waaronder 47.225 Nederlanders, eisen een maximale transportduur van 8 uur, strengere controles tijdens transporten zowel op de weg als over zee, en betere bescherming van Europese dieren ook buiten de EU.

Extreem dierenleed

Jaarlijks gaan bijna 4 miljoen Europese dieren op transport naar landen buiten de EU. Ook Nederland exporteerde in de afgelopen 5 jaar ruim 40.000 runderen naar onder andere Jordanië, Rusland en Marokko. Undercoveronderzoek van de #StopTheTrucks campagne dat eerder werd gepubliceerd toont extreem dierenleed van Europese runderen uit onder andere België, Frankrijk en Ierland die naar landen buiten de EU worden getransporteerd, zoals Turkije, Israël en Libanon. De beelden tonen onder andere hoe Europese stieren aan één poot worden opgehangen alvorens onverdoofd te worden geslacht, het routinematig gebruik van elektrische prikstokken op Europese koeien, en uitgeputte en volledig in uitwerpselen besmeurde dieren op transport naar Turkije. Volgens het EU gerechtshof gelden de EU regels voor dieren op transport ook in landen buiten de EU. Het onderzoek toont aan dat Europa deze regels geenszins handhaaft.

Ierse runderen arriveren na een 12-daagse reis geheel besmeurd met uitwerpselen in Turkije. Foto: Animals International
Ierse runderen arriveren na een 12-daagse reis geheel besmeurd met uitwerpselen in Turkije. Foto: Animals International
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).