Zoekpictogram

Gemeenteraad stemt voor megastal 18.000 varkens

News Section Icon Gepubliceerd op 18-7-2017

18.000 bloemenzaden voor gemeente Meierijstad tegen megastal

De gemeenteraad van Meierijstad heeft donderdagavond voor de komst van de omstreden megastal voor 18.000 varkens gestemd. Een zeer teleurstellende uitslag. Namens jullie spraken wij in de raadszaal en overhandigden we jullie 15.115 handtekeningen tegen de megastal. Ook boden wij 18.000 bloemenzaden aan als ‘symbolisch alternatief’ voor de 18.000 varkens. Jullie protest en die van de omwonenden leidden tot veel ophef in de media. Toch stemde de meerderheid van de raad (22 tegen 12) voor de komst van de megastal.

Natuurlijk is de strijd nog niet gestreden. De omwonenden zullen tot de hoogste rechtbank in beroep gaan en ook wij zetten de strijd tegen megastallen voort. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Megastallen betekenen megadierenleed en megavervuiling en passen gewoonweg niet in de Nederlandse veehouderij.”

Protesten

De plannen voor de bouw leidden al langere tijd tot grote protesten. Vorig jaar werd de gemeente Sint-Oedenrode (die nu is opgegaan in Meierijstad) al overladen met e-mails van mensen uit het hele land met de oproep geen vergunning te verlenen.

Megadierenleed en megavervuiling

In een dergelijke megastal zullen 18.000 varkens leven die nooit naar buiten kunnen. Naast het megadierenleed, is ook de impact op de aarde ‘mega’, zoals milieuvervuiling, verbruik van natuurlijke bronnen en de uitstoot van broeikasgassen. Een stal met 18.000 vleesvarkens produceert jaarlijks zo’n 18.000 ton mest en verbruikt ruim 12 miljard liter water wereldwijd. Met dit water kun je ruim 4800 Olympische zwembaden vullen – of 16.000 keer het zwembad van Meierijstad. Wij streven naar een duurzame, diervriendelijkere en kleinschaligere veehouderij – megastallen passen hier niet bij.

Nederlanders willen geen megastallen

Vanwege de grote impact die ver buiten de gemeentegrenzen gaat, zijn megastallen niet enkel een probleem voor de betrokken gemeente of provincie. De meeste Nederlanders willen dan ook geen megastallen. De provincie Noord-Brabant heeft in 2010 zelfs besloten in principe geen nieuwe megastallen meer toe te staan. De plannen voor de nieuwe stal in Meierijstad dateren echter van vóór 2010.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).