Zoekpictogram

18.000 bloemenzaden voor Meierijstad tegen megastal

News Section Icon Gepubliceerd op 7-7-2017

18.000 bloemenzaden voor gemeente Meierijstad tegen megastal

Gisterenavond boden we 18.000 bloemenzaden aan de gemeenteraadsleden van Meierijstad aan, tezamen met ruim 15.000 handtekeningen tegen de megastal op de Lieshoutseweg in Nijnsel. We riepen de leden op om geen vergunning te verlenen voor de megastal voor 18.000 varkens, maar in plaats daarvan – als symbolisch alternatief – 18.000 bloemen te zaaien op de locatie.

Geert Laugs, directeur CIWF NL: “De golf aan reacties op de petitie laat zien: níemand wil deze stal. Voor de omgeving, de mensen én de dieren is het veel beter om hier mooie bloemen te zaaien.” Laugs sprak tijdens de raadscommissievergadering, waarna de handtekeningen en de bloemenzaden werden aangeboden aan de wethouder en gemeenteraadsleden. De gemeenteraad beslist op 13 juli over de megastal.

Protesten

De plannen voor de bouw hebben al eerder tot grote protesten geleid bij omwonenden en boerenbedrijven in de buurt. Vorig jaar werd de gemeente Sint-Oedenrode (die nu is opgegaan in Meierijstad) al overladen met e-mails van mensen uit het hele land met de oproep geen vergunning te verlenen.

Megadierenleed en megavervuiling

In een dergelijke megastal zullen 18.000 varkens leven die nooit naar buiten kunnen. Naast het megadierenleed, is ook de impact op de aarde ‘mega’, zoals milieuvervuiling, verbruik van natuurlijke bronnen en de uitstoot van broeikasgassen. Een stal met 18.000 vleesvarkens produceert jaarlijks zo’n 18.000 ton mest en verbruikt ruim 12 miljard liter water wereldwijd. Met dit water kun je ruim 4800 Olympische zwembaden vullen – of 16.000 keer het zwembad van Meierijstad. Wij streven naar een duurzame, diervriendelijkere en kleinschaligere veehouderij – megastallen passen hier niet bij.

Nederlanders willen geen megastallen

Vanwege de grote impact die ver buiten de gemeentegrenzen gaat, zijn megastallen niet enkel een probleem voor de betrokken gemeente of provincie. De meeste Nederlanders willen dan ook geen megastallen. De provincie Noord-Brabant heeft in 2010 zelfs besloten in principe geen nieuwe megastallen meer toe te staan. De plannen voor de nieuwe stal in Meierijstad dateren echter van vóór 2010.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).