Zoekpictogram

Petitie: “Gemeente Meierijstad, stop de omstreden megastal”

News Section Icon Gepubliceerd op 12-6-2017

Petitie: "Gemeente Meierijstad, stop de omstreden megastal"

We zijn een petitie gestart tegen de komst van de omstreden megastal van 18.000 varkens in Nijnsel, gemeente Meierijstad. Afgelopen vrijdag gaf het college van B en W groen licht voor de bouw. De gemeenteraad beslist nu definitief op 13 juli.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Niemand wil deze megastal. Vee-industrie is een ramp voor dieren, milieu en omwonenden. Niet alleen in Meierijstad, maar ook ver daarbuiten, maken mensen zich zorgen. De gemeenteraad moet nú haar verantwoordelijkheid nemen en de komst van de stal tegenhouden. Dit is niet de veehouderij zoals wij die willen in Nederland.”

De plannen voor de bouw hebben tot grote protesten geleid bij omwonenden en boerenbedrijven in de buurt. Vorig jaar stuurden al 10.286 mensen uit het hele land via onze website een e-mail naar de gemeente Sint-Oedenrode, waar de stal destijds toebehoorde, met de oproep geen vergunning te verlenen. De petitie is te ondertekenen op www.ciwf.nl/megastal.

8000 keer het zwembad van Meierijstad vullen

Megastallen zijn niet enkel een probleem voor de betrokken gemeente of provincie. De impact op de aarde, zoals milieuvervuiling, verbruik van natuurlijke bronnen en de uitstoot van broeikasgassen gaan veel verder dan de gemeentegrenzen. Zo is bijna 6.000 liter water nodig om 1 kg varkensvlees te produceren1. Bij 18.000 varkens is dit ruim 6 miljard liter water: daar kun je ruim 2400 Olympische zwembaden mee vullen – of 8000 keer het zwembad van Meierijstad. Wij streven naar een duurzame, diervriendelijkere en kleinschaligere veehouderij – megastallen passen hier niet bij.

Nederlanders willen geen megastallen

De meeste Nederlanders willen geen megastallen2. De provincie Noord-Brabant heeft in 2010 zelfs besloten in principe geen nieuwe megastallen meer toe te staan. De plannen voor de nieuwe stal in Meierijstad dateren echter van vóór 2010.

Voetnoten: 

1.: http://waterfootprint.org/en/water-footprint/product-water-footprint/water-footprint-crop-and-animal-products/ 

2.: Meerderheid Nederlanders wil geen megastallen 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).