Zoekpictogram

1 miljoen stemmen tegen verre veetransporten

News Section Icon Gepubliceerd op 20-6-2017

Meer dan 1 miljoen mensen protesteren tegen het dierenleed tijdens verre veetransporten. Zij tekenden de #StopTheTrucks petitie voor een Europees verbod op verre veetransporten van Eurogroup for Animals, een samenwerkingsverband van 54 internationale dierenbeschermingsorganisaties waaronder Compassion in World Farming. Jaarlijks worden miljoenen Europese dieren over lange afstanden getransporteerd binnen de EU en naar landen daarbuiten. De omstandigheden zijn vaak zeer dieronvriendelijk; dieren staan vaak dagenlang dicht op elkaar gepakt in volle vrachtwagens en schepen, en komen veelal uitgeput, hongerig, dorstig, soms gewond of zelfs dood aan op de plaats van bestemming. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het gigantische aantal handtekeningen laat zien dat verre veetransporten gewoonweg niet meer van deze tijd zijn. Heel veel Europeanen maken zich zorgen en willen een einde aan dit extreme dierenleed.” De 1 miljoen petitieondertekenaars, waaronder 47.225 Nederlanders, eisen een maximale transportduur van 8 uur, strengere controles tijdens transporten zowel op de weg als over zee, en betere bescherming van Europese dieren ook buiten de EU. Later dit jaar zullen de handtekeningen worden aangeboden aan de Europese Commissie.

Extreem dierenleed

Recent undercoveronderzoek van de #StopTheTrucks campagne toont extreem dierenleed van Europese runderen uit onder andere België, Frankrijk en Ierland die naar landen buiten de EU worden getransporteerd, zoals Turkije, Israël en Libanon. De beelden tonen onder andere hoe Europese stieren aan één poot worden opgehangen alvorens onverdoofd te worden geslacht, het routinematig gebruik van elektrische prikstokken op Europese koeien, en uitgeputte en volledig in uitwerpselen besmeurde dieren op transport naar Turkije. Volgens het gerechtshof van de EU gelden de EU regels voor dieren op transport ook in landen buiten de EU. Het onderzoek toont aan dat Europa deze regels geenszins handhaaft.

Aankomst Ierse dieren in Turkije - credits Animals International.jpg
Ierse runderen arriveren na een 12-daagse reis geheel besmeurd met uitwerpselen in Turkije. Foto: Animals International
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).