Zoekpictogram

Dead zone – Where the wild things were

News Section Icon Gepubliceerd op 21-4-2017

DeadZone cover

‘Dead zone – Where the wild things were’, verschenen in maart 2017, vertelt het verhaal van met uitsterven bedreigde diersoorten, zoals de jaguar, de Sumatraanse olifant en de Humboldtpinguin en de onvermoede rol die goedkoop vlees in de supermarkt hierbij speelt. Het neemt de lezer mee op safari langs de regenwouden in de Amazone tot de palmplantages op Sumatra, en door het vulkaanlandschap op de Galapagoseilanden naar de graslanden van Engeland.

Dead Zone is geschreven door onze CEO Philip Lymbery en is een vervolg op zijn eerste boek ‘Farmageddon’. Het toont de schadelijke gevolgen die de wereldwijde vee-industrie heeft op natuur en de biodiversiteit en wat we kunnen doen om op een gezonde, duurzame en diervriendelijke manier de wereld te voeden. Dead Zone is in Nederland te koop via o.a. bol.com en amazon.nl.

Bekijk de video’s die wij maakten tijdens Philips reizen over de desctructieve impact van de vee-industrie op wilde dieren.

De nieuwste film

Op de Great Plains in de Verenigde Staten leefden vroeger miljoenen bizons vrij in de natuur. Tegenwoordig zijn er maar enkele duizenden over en leven ze in gesloten reservaten. Hun leefgebied heeft plaatsgemaakt voor intensieve landbouw, waarvan de oogst voor een groot deel verdwijnt in veevoer voor de dieren in de vee-industrie. Bekijk het indrukwekkende videoverslag van onze CEO Philip Lymbery.

 

Hoe de vee-industrie de Sumatraanse olifant bedreigt

De prachtige Sumatraanse olifant wordt met uitsterven bedreigd. De belangrijkste oorzaak: het verdwijnen van zijn leefgebied door de aanleg van oliepalmplantages. Een deel van de oogst van de oliepalm verdwijnt in veevoer voor dieren in de vee-industrie. Bekijk de video die wij maakten tijdens het onderzoek voor het boek ‘Dead Zone’.

Unieke biodiversiteit

Het Sumatraanse regenwoud is een gebied met een overweldigende biodiversiteit. Hier leven meer dan 10% van alle plantensoorten, 12% van de zoogdier- en 17% van alle vogelsoorten in de wereld. Je vindt hier onder andere tijgers, orang-oetans, neushoorns en de Sumatraanse olifant. In de afgelopen 20 jaar is de ontbossing op schrikbarende snelheid toegenomen. Sinds het jaar 2000 is ruim 2,5 miljoen hectare bos verdwenen. Minder dan de helft van het oorspronkelijke regenwoud is er nu nog over. Het grootste deel van de bossen moest wijken voor de aanleg oliepalmplantages.

Olifanten verliezen hun thuis

Olifanten verliezen hun thuis

De Sumatraanse olifant wordt ernstig met uitsterven bedreigd. Dit komt deels door de jacht op ivoor, maar de grootste oorzaak is de ontbossing. Het Sumatraanse regenwoud, het oorspronkelijke thuis van de olifant, verdwijnt in rap tempo. Op zoek naar voedsel komen de dieren steeds vaker in bewoond terecht, waar de lokale bevolking zich bedreigd voelt en hen afschiet. Nu meer dan een de helft van het regenwoud verdwenen is, zijn er nog maar 2.500 Sumatraanse olifanten over.

Oliepalm

In de oliepalmhandel gaat jaarlijks meer dan 42 miljard dollar om. Stoffen afkomstig van de oliepalm vind je terug in bijna de helft van alle artikelen in de supermarkt, zoals koekjes, sauzen, frituurolie en cosmetica. Maar ook een deel van de productie gaat naar de vee-industrie. De oliepalmpit wordt verwerkt tot olie of ‘pasta’ en gebruikt in veevoer voor koeien, varkens, kippen, geiten en vissen.

Helaas staat de Indonesische regering verdere ontbossing nog altijd toe en elke dag moet er regenwoud plaatsmaken voor oliepalmplantages.

Het boek ‘Dead Zone’ van onze CEO Philip Lymbery is onder andere verkrijgbaar via bol.com en amazon.nl.

Hoe de vee-industrie het regenwoud vernietigt

Het prachtige regenwoud op Sumatra verdwijnt in rap tempo om plaats te maken voor oliepalmplantages. Wist je dat een belangrijk deel van de oliepalmproductie verdwijnt in Europees veevoer voor onder andere varkens? Bekijk de video die wij maakten tijdens het onderzoek voor het boek ‘Dead Zone’.

Bekijk ook deze video over de impact van de vee-industrie op de Sumatraanse olifant.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).