Zoekpictogram

Goedkoop vlees bedreigt wilde dieren met uitsterven

News Section Icon Gepubliceerd op 10-3-2017

DeadZone cover

Gisteren werd in Londen het boek ‘Dead Zone – Where the wild things were’ van onze CEO Philip Lymbery gepresenteerd. Het boek vertelt het verhaal van met uitsterven bedreigde diersoorten, zoals de jaguar, de Sumatraanse olifant en de Humboldtpinguin en van de onvermoede rol die goedkoop vlees hierbij speelt. Het boek neemt de lezer mee op safari langs de regenwouden in de Amazone tot de palmplantages op Sumatra, en door het vulkaanlandschap op de Galapagoseilanden naar de graslanden van Engeland. Dead Zone is een vervolg op het boek ‘Farmageddon’. Het toont de schadelijke gevolgen die de wereldwijde vee-industrie heeft op natuur en de biodiversiteit en wat we kunnen doen om op een gezonde, duurzame en diervriendelijke manier de wereld te voeden.

De impact van de vee-industrie

deadzone-philip-lymbery.jpg
Philip Lymbery presenteert zijn nieuwe boek 'Dead Zone' in Londen

De intensieve veehouderij wordt nog vaak beschouwd als het meest efficiënte systeem om onze groeiende wereldbevolking te voeden. Door veel dieren op te sluiten op kleine oppervlaktes, zoals in kooien of overvolle stallen) lijken we bovendien ruimte te creëren. Het tegenovergestelde is waar. Om de miljarden dieren in de mondiale vee-industrie te voeden, maakt natuur plaats voor intensieve monoculturen van soja en graan, en neemt de biodiversiteit in rap tempo af. Zo stierven in Engeland bijensoorten uit doordat bloemen en planten verdwenen door de opkomst van intensieve landbouw. En slechts de helft van het Indonesische regenwoud is vandaag nog over als gevolg van de aanleg van plantages.

Afname biodiversiteit 

Dit betekent een enorme afname van het leefgebied van de Sumatraanse olifant, die hierdoor nu zeer ernstig bedreigd is. Bovendien leidt het systeem tot massale vervuiling van bodems en verspilling van gewassen. Aan de hand van de verhalen van een tiental bekende bedreigde diersoorten onderzoekt Dead Zone de impact van de vee-industrie en laat mensen aan het woord die zich inzetten om de situatie te verbeteren.

Enkele feiten op een rij:

  • Als gevolg van onze voedselproductie is het aantal zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en vissen in de natuur in de afgelopen 40 jaar gehalveerd
  • Tweederde van de 70 miljard dieren die jaarlijks geslacht worden in de wereld, worden gehouden in dichte stallen, hokken of kooien in de vee-industrie
  • In Nederland leeft 95% van de kippen en 99% van de varkens in krappe, dieronvriendelijke omstandigheden in de vee-industrie
  • Elk jaar wordt een bosgebied twee keer zo groot als Nederland gekapt om plaats te maken voor landbouw
  • De landbouwgrond op aarde gaat snel in kwaliteit achteruit o.a. door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Geschat wordt dat zij nog maar 60 oogsten aankan.
  • De vissoorten die nu commercieel worden bevist, zullen in 2048 praktisch uitgestorven zijn.

 ‘Dead Zone – Where the wild things were’, 384 pagina’s, paperback, €17,49, wordt uitgegeven door Bloomsbury en is te koop via o.a. bol.com en kindle-editie via amazon.nl.  

OG1A6818-2.jpg
Philip Lymbery presenteert zijn nieuwe boek 'Dead Zone' in Londen

Lees meer en bekijk de videoverslagen van Philips reizen.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).