Zoekpictogram

Duizenden protestmails tegen verbod op kippenuitloop

News Section Icon Gepubliceerd op 4-7-2016

Gemeente Oss overspoeld met protestmails tegen verbod op kippenuitloop

De afgelopen week ontving gemeente Oss 8.292 e-mails van onze supporters met de oproep af te zien van het verbod op buitenuitloop voor kippen. De gemeente wil in een nieuw bestemmingsplan onoverdekte buitenloop bij pluimveebedrijven verbieden, omdat ze meent hiermee de kans op vogelgriep te verkleinen. Onze supporters zijn verbolgen over het plan dat ertoe leidt dat nieuwe biologische en vrije uitloopkippenbedrijven zich niet meer kunnen vestigen in Oss, en de kippen worden opgesloten in potdichte stallen. De protestmail is nog steeds te versturen via ciwf.nl/kippennaarbuiten

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: ”Hiermee gaat de gemeente Oss geheel tegen de trend in Nederland in en kiest voor minder dierenwelzijn. Bovendien vonden de grootste en gevaarlijkste uitbraken van vogelgriep in Nederland plaats op bedrijven waar dieren altijd binnen zitten, zoals Oss wil. Het plan is daarom absurd.” 

Omstreden plannen

De aanname van de gemeente dat een verbod op onoverdekte uitloop een goede maatregel zou zijn tegen vogelgriep is zeer omstreden. Besmetting met vogelgriep is namelijk niet direct te relateren aan binnen of buitenlopen. In de dichte stallen van de vee-industrie, waar veel dieren dicht op elkaar leven, verspreidt het virus zich razendsnel en kan het zich doorontwikkelen tot een ook voor mensen gevaarlijke variant. De plannen voor het verbod hebben al tot meer protesten geleid. De Dierenbescherming zegt in een brief aan het college van burgemeesters en wethouders dat de gemeente niet bevoegd is buitenloop te verbieden. GroenLinks Oss startte een petitie.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).