Zoekpictogram

Dierenwelzijn steeds belangrijker wereldwijd

News Section Icon Gepubliceerd op 28-6-2016

en-gfawa-2016-logo.jpg

Vandaag overhandigden wij in Berlijn onze jaarlijkse Good Farm Animal Welfare Awards aan vooraanstaande bedrijven die het afgelopen jaar stappen hebben gezet ter verbetering van het welzijn van landbouwdieren. De 41 prijswinnaars zijn afkomstig uit de hele wereld. Geert Laugs, directeur Compassion in World Farming Nederland: “Dierenwelzijn is wereldwijd een belangrijk thema geworden. Van China tot aan Chili, wereldwijd zijn er steeds meer mensen die vinden dat landbouwdieren een goed leven verdienen en zetten vooraanstaande bedrijven stappen voor een beter welzijn.” Nederlandse winnaars dit jaar zijn Jumbo, KLM en Plukon. Jumbo ontvangt een Good Chicken Award voor de afschaffing van de plofkip. KLM krijgt een prijs voor het gebruik van melk van koeien die buiten hebben gelopen op haar vluchten naar de VS. Pluimveevleesproducent Plukon Food Group valt ook in de prijzen voor hun nieuwe ‘Windstreekstal’. Ook nieuw dit jaar is de uitreiking van de eerste award voor kwartelwelzijn.

awards-page.jpg

Nederlandse winnaars

Jumbo ontvangt de Good Chicken Award voor het besluit te stoppen met plofkip en over te schakelen op de Nieuwe Standaard Kip. Deze kip is van een langzamer groeiend ras, heeft meer ruimte en daglicht in de stal. De kip voldoet echter (nog) niet aan de voorwaarden voor 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Plukon Food Group ontvangt de Best Innovation Award voor hun Windstreekstal voor vleeskippen. Naast verbeteringen van het dierenwelzijn door meer ruimte, strobalen en daglicht te bieden, maakt de innovatieve stal gebruik van natuurlijke ventilatie en stoot hierdoor minder CO2 uit. KLM ontvangt de Good Dairy Commendation voor hun keuze enkel vloeibare melk met weidegarantie van FrieslandCampina te gebruiken op hun vluchten van Amsterdam naar de VS. Dit is al de derde award voor KLM, die eerder in 2014 de Good Chicken Award en in 2015 de Good Egg Award in ontvangst nam. 

Kwartels, verborgen vee-industrie

Voor het eerst in de geschiedenis van de Good Farm Animal Welfare Awards ontvangt een kwartelhouderij een Good Egg Award. Het Britse bedrijf Clarence Court krijgt de award voor het gebruik van een scharrelstal voor kwartels met meer ruimte dan gemiddeld. Voor kwartels bestaan nog geen Europese of nationale welzijnsregels. Kortgeleden publiceerden wij een nieuw undercoveronderzoek naar de Europese kwartelindustrie, waarin jaarlijks ruim 140 miljoen kwartels leven. De omstandigheden zijn over het algemeen erbarmelijk: de dieren staan in overvolle schuren of krappe, kale kooien, hebben vaak verwondingen aan huid en poten, en geen enkele ruimte voor natuurlijk gedrag. Van de kwartels die voor hun eieren worden gehouden, leeft 90% in kale legbatterijkooien. Dergelijke kooien zijn sinds 2012 voor kippen verboden. De dieren hebben vaak minder dan een bierviltje aan ruimte. Lees hier meer over de kwartelindustrie.

clarence-court1.jpg
Richard Kempsey ontvangt de eerste Good Egg Award voor kwartelhouderij Clarence Court
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).