Zoekpictogram

Posters moedervarkens op NS-stations met Moederdag

News Section Icon Gepubliceerd op 4-5-2016

Vanaf vandaag is op NS-stations in heel Nederland onze aangrijpende varkensposter te zien. In de week voor Moederdag vragen we hiermee aandacht voor het leed van de 1 miljoen moedervarkens in de Nederlandse vee-industrie en roepen we op tot een nationaal verbod op kraamkooien. Moedervarkens, die worden gehouden om zoveel mogelijk biggen te krijgen, staan een deel van hun leven vast in kraamkooien. Het gebruik van deze kooien leidt tot stress en frustratie en wordt beschouwd als een van de grootste welzijnsproblemen in de varkenshouderij. De posteractie is geheel gefinancierd door onze supporters via een crowdfundingsactie, waarbij binnen twee weken ruim 13.500 euro gedoneerd werd.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “De overweldigende reacties op onze crowdfundingsactie tonen aan dat heel veel mensen het gebruik van kraamkooien wreed en onacceptabel vinden. Het is hoog tijd dat Nederland het voorbeeld volgt van andere Europese landen en deze barbaarse kooien verbiedt.” De in totaal 100 posters zijn deze week te zien op NS-stations door het hele land. De poster roept de NS-reiziger op om in actie te komen voor de moedervarkens door de petitie voor een nationaal verbod op kraamkooien te ondertekenen. De posteractie maakt deel uit van onze meerjarige End The Cage Age-campagne, waarmee zij wereldwijd een einde wil maken aan het gebruik van alle kooien in de vee-industrie. Zo voeren wij onder andere ook internationaal actie tegen konijnenkooien in de vee-industrie en tegen legbatterijen voor kippen.

Kraamkooien

Een moedervarken, ofwel fokzeug, wordt kort voor de bevalling opgesloten in een krappe kraamkooi. Hierin staat ze ongeveer vier weken vast, totdat de biggen worden weggehaald. De kooi belet het moedervarken haar biggen de moederzorg te geven die zij van nature zou willen. De kooien leiden tot stress en frustratie. Vaak vertonen de dieren gestoord gedrag, zoals stangbijten en vacuümkauwen. In o.a. Zweden en Zwitserland is het gebruik van kraamkooien bij wet verboden. 

Doe mee en teken nu onze petitie tegen het gebruik van kraamkooien in de varkenshouderij.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).