Zoekpictogram

Aangrijpende konijnenposters op NS-stations voor kerst

News Section Icon Gepubliceerd op 17-12-2015

Konijnenposter Ede-Wageningen

Vanaf vandaag is op NS-stations in heel Nederland onze aangrijpende konijnenposter te zien. We vragen hiermee aandacht voor het verborgen dierenleed in de vleeskonijnenindustrie. Begin oktober lanceerden we een crowdfunding-actie voor de posters, waarop overweldigend werd gereageerd. De oorspronkelijk gevraagde 3.000 euro werd binnen 24 uur gehaald en de teller eindigde na een maand op ruim 12.000 euro. De in totaal 100 posters zijn te zien in week 51 op NS-stations (zie locatielijst). 

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Meer dan 300 miljoen konijnen slijten hun korte levens in krappe kooien in de Europese vee-industrie, maar toch is dit dierenleed relatief onbekend. Dankzij deze enorme respons zullen nu honderdduizenden Nederlanders dit gigantische leed onder ogen zien". 

De poster roept de NS-reiziger bovendien op in actie te komen en de internationale petitie voor een Europees verbod op konijnenkooien te tekenen. Deze petitie heeft reeds 325.000 handtekeningen en zal begin 2016 aan de Europese Commissie worden aangeboden. De posteractie maakt deel uit van de meerjarige End The Cage Age-campagne, waarmee we een einde willen maken aan het gebruik van alle kooien in de vee-industrie. Bovendien roept de poster op geen kooi-konijn te eten met Kerst, traditioneel de periode waarin Nederlanders konijn eten.

Konijnenindustrie

Het konijn is na de kip het meest voor vlees gefokte dier in Europa. De huisvesting van de ruim 300 miljoen konijnen is meestal zeer dieronvriendelijk. De dieren staan hun hele leven op draadgaas, wat vaak tot verwondingen aan de poten leidt, en de kooien zijn meestal te laag om rechtop in te staan. In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen konijnen voor vlees gefokt. De kooien die in ons land gebruikt worden zijn echter iets hoger en de dieren staan niet op gaas, maar op een klein plastic rooster. Alternatief voor het gebruik van kooien is het zogenaamde parksysteem, waarbij konijnen in groepen leven. Dit komt ook in Nederland voor. In België wordt dit systeem per 1 januari 2016 verplicht, en vele Belgische supermarktketens verkopen al geen konijnen uit kooisystemen meer. 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).