Zoekpictogram

Protest tegen embryofabriek voor superkoeien

News Section Icon Gepubliceerd op 8-10-2015

Inseminatie_koe

Vandaag lanceren we een landelijke e-mailactie tegen de bouw van een megastal voor 650 koeien, die internetmiljonair Kees van Koolen (medeoprichter van Booking.com) van plan is te bouwen in Wichmond. In de megastal zullen koeien systematisch zwanger worden gemaakt, waarna de embryo’s worden ‘uitgespoeld’ en opgestuurd naar een gigafarm in Brazilië om hoogproductieve melkkoeien te fokken.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“Dit absurde, medische gesol met gezonde dieren is onethisch en onnodig. Een schokkend voorbeeld van hoe de vee-industrie is doorgeschoten. Zo’n veehouderij wil niemand.”

Iedereen kan meedoen met onze mailactie om de gemeente Bronkhorst en de provincie Gelderland op te roepen geen vergunning af te geven voor deze ‘embryofabriek voor superkoeien.’ Het onderwerp maakt bij veel mensen emotie los; buurtbewoners protesteerden al meerdere malen tegen de megastal, die ook landschap en natuur schaadt. 

Embryofabriek

Het transplanteren van embryo's van melkkoeien is een relatief jonge methode om de productie van melkkoeien te verhogen. Speciaal geselecteerde, hoogproductieve koeien krijgen hormonen toegediend om een hoge vruchtbaarheid te stimuleren. Ze worden kunstmatig bevrucht en onder plaatselijke verdoving worden -  tot wel 20 – prille embryo's uit de baarmoeder gespoeld om daarna te worden getransplanteerd in een draagkoe.

Welzijn honderdduizenden dieren

De kalfjes uit Wichmond zullen opgroeien op een gigafarm in Brazilië met minstens 100.000 koeien. Het selectief fokken van koeien die heel veel melk geven is de belangrijkste oorzaak voor allerlei gezondheidsproblemen, zoals kreupelheid, overvolle uiers en uierontsteking. Door de grootschaligheid en de extreme fokmethode bedreigt de megastal in Wichmond daarom het welzijn en de gezondheid van honderdduizenden dieren.

Plannen in Wichmond

Internetmiljonair Kees van Koolen was oorspronkelijk van plan een megastal te bouwen voor 1500 koeien, waarvoor hij reeds ammoniakrechten heeft aangeschaft. Na protesten uit de buurt heeft hij zijn plannen in Wichmond teruggebracht naar 650 dieren. Het overige aantal dieren zal waarschijnlijk ergens anders gehuisvest worden. Van Koolen heeft zijn vergunningsaanvraag nog niet officieel ingediend.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).