Zoekpictogram

Konijnenkooien voor Rijksmuseum en Louvre

News Section Icon Gepubliceerd op 10-9-2015

Konijnenkooien voor Rijksmuseum, Louvre en Natural History Museum

Vandaag brachten we een vleeskonijnenkooi naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Tegelijkertijd ontvingen vooraanstaande musea1 in 6 andere EU landen, waaronder het Louvre in Parijs, het Natural History Museum in London en het National Museum in Warschau, ook een konijnenkooi. Met deze ludieke actie vragen we aandacht voor het leed van de ruim 300 miljoen konijnen in Europa die in krappe, kale kooien gehouden worden voor de productie van konijnenvlees.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Deze kooien zijn extreem dieronvriendelijk. De dieren kunnen geen kant op en de sterfte is hoog. Kooien in de vee-industrie zijn niet van deze tijd en horen thuis in een museum.” Het Rijksmuseum heeft de kooi niet aangenomen.

End the Cage Age

Vorig jaar lanceerden we de internationale End the Cage Age-campagne, met als doel een einde te maken aan het gebruik van kooien in de Europese vee-industrie. Speciale aandacht gaat uit naar het konijn, dat na de kip het meest voor vlees gefokte dier is in Europa. De huisvesting van de ruim 300 miljoen konijnen is zeer dieronvriendelijk. De dieren staan hun hele leven op draadgaas, wat vaak tot verwondingen aan de poten leidt, en de kooien zijn meestal te laag om rechtop in te staan.2 In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen konijnen voor vlees gefokt, veelal in ‘verrijkte’ kooien (deze zijn o.a. iets hoger en hebben een klein plastic rooster op de bodem). Alternatief voor het gebruik van kooien is het zogenaamde parksysteem, waarbij konijnen in groepen leven. Dit komt ook in Nederland voor. In België wordt dit systeem per 1 januari 2016 verplicht, en vele Belgische supermarktketens verkopen al geen konijnen uit kooisystemen meer.

Rijksmuseum Amsterdam - Nederland

Rijksmuseum Amsterdam - Nederland

Rijksmuseum Amsterdam - Nederland

Louvre Parijs - Frankrijk

Louvre Parijs - Frankrijk

Louvre Parijs - Frankrijk

National Museum Warschau - Polen

National Museum Warschau - Polen

National Museum Warschau - Polen

Medieval Torture Museum San Gimignano - Italië

Medieval Torture Museum San Gimignano - Italië

Medieval Torture Museum San Gimignano - Italië

National Museum of Agriculture Praag - Tsjechië

National Museum of Agriculture Praag - Tsjechië

National Museum of Agriculture Praag - Tsjechië

Natural History Museum Londen - Engeland

Natural History Museum Londen - Engeland

Natural History Museum Londen - Engeland

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1: De 7 musea: Rijksmuseum in Amsterdam, Louvre in Parijs, Natural History Museum in London, National Museum in Warschau, National Museum of Agriculture  in Praag, Medieval Torture Museum in San Gimignano (Italië)en (in samenwerking met de Albert Schweitzer Foundation) Museum of German History in Berlijn.

2: Meer informatie over de Europese konijnenhouderij: https://www.ciwf.nl/campagnes/stop-de-konijnenkooien/ 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).