Zoekpictogram

Liefdesslotjes op een levensgrote konijnenkooi

News Section Icon Gepubliceerd op 25-8-2015

Toon je liefde voor konijnen!

Konijnenkooien

In het centrum van Eindhoven, Nijmegen en op het Malieveld in Den Haag staat deze week een levensgrote konijnenkooi. Voorbijgangers worden uitgenodigd om als steun aan de konijnen een slotje te hangen aan de kooi, een knipoog naar de bekende liefdesslotjes die op vele Europese bruggen hangen.

Met deze ludieke acties vragen we aandacht voor het trieste lot van de ruim 300 miljoen konijnen in de Europese vee-industrie. Voor de productie van konijnenvlees worden deze dieren veelal in krappe kooien gehouden van draadgaas, hetgeen gaat gepaard met veel dierenleed. Ook in Nederland worden konijnen in kooien gehouden voor vleesproductie. De sleuteltjes van de slotjes zullen naar staatssecretaris Dijksma worden gestuurd met de oproep om ook haar liefde te tonen en symbolisch de kooien te openen door een verbod in te stellen op de dieronvriendelijke huisvesting. Wie niet kan komen, kan de actie hier ondersteunen.

Konijnen-industrie

Liefdesslotjes op een levensgrote konijnenkooi

Het konijn is na de kip het meest voor vlees gefokte dier in Europa. De huisvesting van de ruim 300 miljoen konijnen is zeer dieronvriendelijk. De dieren staan hun hele leven op draadgaas, wat vaak tot verwondingen aan de poten leidt, en de kooien zijn meestal te laag om rechtop in te staan. In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen konijnen voor vlees gefokt, veelal in ‘verrijkte’ kooien (deze zijn o.a. iets hoger en hebben een klein plastic rooster op de bodem). Alternatief op het gebruik van kooien is het zogenaamde parksysteem, waarbij konijnen in groepen leven. Dit komt ook in Nederland voor. In België wordt dit systeem per 1 januari 2016 verplicht, en vele Belgische supermarktketens verkopen al geen konijnen uit kooisystemen meer.

Actiedagen

  • Eindhoven: 26 augustus om 12:00-15:00h op het 18 Septemberplein
  • Nijmegen: 27 augustus om 18:00-21:00h op de kruising Broerstraat–Ziekerstraat
  • Den Haag: 29 augustus om 13:00-16:00h; Malieveld bij landelijke manifestatie MegaZat
Eindhoven

Eindhoven

Jongetje hangt slotje aan de kooi in Eindhoven.

Megazat

Megazat

De konijnenkooi op de jaarlijkse 'Megazat' demonstratie in Den Haag.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).