Zoekpictogram

Oproep Dijksma: Nationaal Hitteplan voor Veehouderij

News Section Icon Gepubliceerd op 2-7-2015

Nationaal Hitteplan voor de Veehouderij

Vandaag roepen we staatssecretaris Dijksma op een Nationaal Hitteplan voor de Veehouderij op te stellen. Aanleiding is de onduidelijkheid die is ontstaan over hoe te handelen in de stallen en bij veetransporten tijdens de huidige hittegolf. Dieren hebben veel last van de hitte, zeker in de dichte stallen en op transport. Koeien kunnen al hittestress hebben bij 21 graden en varkens vinden moeilijk verkoeling, doordat ze niet kunnen transpireren.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het ministerie van EZ heeft strakke plannen over wat te doen bij een uitbraak van een dierziekte in de veehouderij, maar bij een hittegolf is er geen enkel plan, terwijl die álle dieren raakt. Het Nationaal Hitteplan moet de meest kwetsbare groepen in de samenleving beschermen, daar horen landbouwdieren ook bij."

Nationaal Hitteplan voor de veehouderij

In het Nationaal Hitteplan voor de Veehouderij moeten o.a. heldere en strikte maatregelen staan over diertransporten, paraatheid van brandweer voor verkoeling van stallen en noodhulp voor landbouwdieren. Iedereen kan de oproep ondersteunen en staatssecretaris Dijksma een e-mail sturen.

Improvisatie maar geen plan

Terwijl de hittegolf al vorige week was voorspeld, zijn er tevoren geen maatregelen genomen voor de veehouderij. Boeren geven elkaar nu online tips over wat te doen in een hete stal, terwijl er discussie is of veetransporten gestaakt moeten worden en transportorganisatie Vee&Logistiek, de NVWA en slachterijen deze week onderling afspraken proberen te maken. De sector improviseert dus, terwijl een duidelijk, nationaal gecoördineerd plan ontbreekt.

Hittestress

Dieren komen gauw in de problemen bij hitte. Deze week overleed al een varken, nadat een vrachtwagen met 177 varkens een uur in de brandende zon had gestaan zonder werkend ventilatiesysteem. Tijdens de hittegolf in 2012 moest de brandweer op verschillende plekken in het land uitrukken om kippenstallen te verkoelen. Honderden kippen bezweken en ook varkens stierven in deze periode door de hitte tijdens het transport naar de slacht. 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).