Zoekpictogram

Dierenwelzijn Awards voor 4 Nederlandse bedrijven

News Section Icon Gepubliceerd op 9-6-2015

Good Farm Animal Welfare Awards

Vandaag overhandigt de internationale dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF), op de Expo 2015 in Milaan, de jaarlijkse Good Farm Animal Welfare Awards aan vooraanstaande bedrijven die het afgelopen jaar stappen hebben gezet ter verbetering van het welzijn van landbouwdieren. Nederlandse winnaars zijn KLM, McDonalds Nederland en QiZiNi voor o.a. hun gebruik van diervriendelijkere eieren. Knorr krijgt een Special Recogniton Award voor de verduurzaming van zijn producten. De Award-uitreiking staat dit jaar in het teken van de nieuwe Good Rabbit Awards. We vragen hiermee aandacht voor het leed van de 1,2 miljard konijnen in de wereld die jaarlijks worden geslacht voor hun vlees, en waarvan 99% in zeer dieronvriendelijke kooien zit. O.a. de Belgische retailer Colruyt en de Duitse Kaufland vielen in de prijzen voor hun inzet voor konijnen. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “De vleeskonijnenindustrie is relatief onbekend, maar het dierenleed is gigantisch. Het is hoopvol dat er nu eerste stappen worden gezet voor konijnenwelzijn door deze bedrijven. We hopen het komend jaar ook Awards uit te kunnen reiken aan Nederlandse supermarkten die geen vlees van konijnen uit kooien meer verkopen."

Nederlandse winnaars

Good Farm Animal Welfare Awards - Milaan 2015

KLM ontvangt de Good Egg Award voor het gebruik van eieren die niet uit legbatterijen komen, op al haar vluchten. De luchtvaartmaatschappij ontving al eerder in 2013 een Good Chicken Award voor het serveren van kip met 1 Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. McDonalds Nederland ontvangt dit jaar de Good Egg Award voor het gebruik van vrije uitloopeieren in al hun producten. In 2014 gebruikte het bedrijf 2 miljoen vrije uitloopeieren voor de Egg McMuffins. Daarnaast zijn eieren in zo’n 3000 ton McDonald’s producten verwerkt als ingrediënt, waarvan bijna de helft in de frietsaus. Ook sandwichmaker QiZiNi valt in de prijzen voor het gebruik van kip met 1 Beter Leven-ster en vrije uitloopeieren in hun ‘Love Range’ producten, en voor de toezegging om in 2019 in al hun producten over te stappen op kooivrije eieren. Knorr ontvangt de Special Recognition Award voor zijn inzet op het gebied van verduurzaming en ambitie om in de toekomst over te schakelen naar duurzame vleesproducten in o.a. de bouillon.

Konijnen

Nieuw dit jaar zijn de Good Rabbit Awards. Hoewel het konijn, na de kip, het meest gehouden dier is in de Europese vee-industrie, bestaat er nog geen specifieke EU wetgeving voor konijnenwelzijn. Het overgrote deel van de dieren leeft dan ook in krappe, kale kooien, waar ze weinig kunnen bewegen, vaak pootaandoeningen hebben door het draadgaas, en er hoge sterfte is. Verbeteringen voor de konijnen komen vooral voort uit initiatieven van individuele bedrijven naar aanleiding van vraag van consumenten. De winnaars van de Good Rabbit Awards kiezen voor konijnen uit diervriendelijkere systemen dan de kale, dieronvriendelijke konijnenkooien. In deze systemen hebben konijnen meer ruimte voor sociale interactie en natuurlijk gedrag, zoals springen, knagen op hout, huppelen en rechtop staan. Het Duitse voedselbedrijf BreFood ontvangt de Good Rabbit Award en de Duitse retailer Kaufland en Real, de Belgische Colruyt en het Franse voedselbedrijf Terrena de Good Rabbit Commendation.

In totaal reikten we 41 awards uit. Dankzij deze winnaars zullen naar schatting zo’n 15 miljoen landbouwdieren per jaar een beter leven krijgen.

Lijst van alle winnaars: 

Good Egg Award winnaars

 • Aunt Bessie’s (Manufacturer – UK – 2014 Award winner)
 • BIO vom BERG (Manufacturer - Austria)
 • Colruyt (Retailer - Belgium)
 • Colruyt (Retailer - France)
 • Coop (Retailer - Sweden)
 • Ferrero (Manufacturer – Italy)
 • Garrets (Food Service – Europe)
 • Groupe Schiever - ATAC, Bi1, Maximarché (Retailer - France)
 • Irma (Retailer - Denmark)
 • Kaufland (Retailer - Germany)
 • KLM (Food Service - Netherlands)
 • Kvickley (Retailer - Denmark)
 • McDonald’s (Food Service - United Kingdom)
 • McDonald’s (Food Service - Netherlands)
 • Migros (Retailer - Switzerland)
 • QiZiNi (Manufacturer - Netherlands)
 • Pret A Manger (Food Service - US)
 • Real (Retailer - Germany)
 • St Michel (Manufacturer - France)
 • Whole Foods Market (Retailer – US)

Good Chicken Award winners

 • QiZiNi (Manufacturer - Netherlands)
 • Gran Selezione Pollo dal Piemonte (Manufacturer - Italy)
 • Whole Foods Market (Retailer - UK)
 • WIESENHOF Privathof-Geflügel (Manufacturer – Germany)

Good Dairy Award winner

 • Jamie Oliver Group (Food Service - UK)

Good Dairy Commendation winner

 • McDonald’s (Food Service - France)

Good Calf Commendation winner

 • Blade Farming (Manufacturer – UK)

Good Pig Award winners

 • Denhay (Manufacturer - UK)
 • Dingley Dell (Manufacturer - UK)
 • Whole Foods Market (Retailer - UK)

Good Sow Commendation winners

 • Fumagalli (Manufacturer – Italy)
 • Whole Foods Market (Retailer - US)

Good Rabbit Award winner

 • BreFood (Manufacturer – Germany)

Good Rabbit Commendation winners

 • Colruyt (Retailer – Belgium)
 • Kaufland (Retailer – Germany)
 • Real (Retailer – Germany)
 • Terrena (Manufacturer – France)

Best Retailer Award winner

 • Waitrose (Retailer – UK)

Best Retailer Innovation Award winner

 • Coop (Retailer – Switzerland)

Best Retailer Marketing Award winner 

 • Colruyt (Retailer – Belgium)

Special Recognition Award 

 • Knorr (Manufacturer – UK)

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).