Zoekpictogram

Grootste supermarkt gaat voor dierenwelzijn

News Section Icon Gepubliceerd op 26-5-2015

De grootste voedselleverancier van de Verenigde Staten, Walmart, heeft kort voor Pinksteren een belangrijke stap gezet voor het welzijn van landbouwdieren. Het bedrijf erkent de 'Vijf Vrijheden' als uitgangspunt en wil dat er een einde komt aan zeugenkooien, legbatterijen en kalverkisten. Tevens moeten zijn leveranciers stoppen met pijnlijke lichamelijke ingrepen of deze alleen nog met verdoving uitvoeren.

Vijf vrijheden

De 'Vijf Vrijheden' werden in de jaren '80 opgesteld door de FAWC, een adviesraad van de Britse regering en ze gelden sindsdien als een standaard voor dierenwelzijn. Volgens deze norm moeten dieren vrij zijn van: honger, dorst, ongerief, pijn, ziekte, verwondingen en angst. Bovendien moeten de dieren vrij zijn om natuurlijk gedrag te kunnen vertonen.

Sterk signaal

Walmart vraagt aan haar toeleveranciers de vijf vrijheden ook over te nemen en jaarlijks te rapporteren over de vooruitgang. Harde eisen en een tijdschema waarop -bijvoorbeeld- de kalverkisten en zeugenkooien verdwenen moeten zijn worden echter niet gesteld. Toch is de aankondiging van groot belang. 'Het is een sterk signaal aan de boeren om geen kooien en hokken meer te bouwen die consumenten niet willen', aldus onze collega's van Compassion in World Farming USA, die al sinds jaren contacten onderhouden met Walmart en vastberaden zijn het bedrijf verder te adviseren op weg naar méér dierenwelzijn.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).