Zoekpictogram

Duitse toekomstvisie: meer respect voor dieren

News Section Icon Gepubliceerd op 2-4-2015

Duitse toekomstvisie

De wetenschappelijk adviesraad van de Duitse landbouwminister noemt de huidige vorm van veehouderij in Duitsland niet houdbaar. Dat doet ze in een dik rapport dat deze week verscheen met de titel: 'Wegen naar een maatschappelijk geaccepteerde veehouderij'.

In het rapport bepleiten gerespecteerde wetenschappers voor een heel andere inrichting van de veehouderij, met minder dieren en een veel beter dierenwelzijn. Zo moeten er wettelijk voorgeschreven minimumeisen komen, die de dieren verschillende leefgebieden geven, bij voorkeur met een uitloop naar buiten. Ze moeten de mogelijkheid krijgen hun natuurlijke gedrag te vertonen en er moet een einde komen aan de vele lichamelijke ingrepen.

Dierenwelzijn niet te duur

Het rapport kijkt ook naar de economische gevolgen van een veel diervriendelijkere veehouderij en het doet veelomvattende aanbevelingen voor een strategie om de noodzakelijke verandering te bereiken.

De wetenschappers erkennen dat er een kloof is tussen economische belangen en het gewenste dierenwelzijn. Belangrijk is echter dat zij deze kloof overbrugbaar achten. Méér dierenwelzijn leidt tot hogere productiekosten. Die liggen afhankelijk van de diersoort tussen 13 en 23 procent, maar in de supermarkt kan de prijsstijging beperkt blijven tot 3 à 6 procent, een percentage dat voor heel veel Duitse consumenten aanvaardbaar is.

Iedereen doet mee

Het rapport bepleit verder een integrale aanpak van de overgang. De veehouderij moet anders gaan werken en wordt waarschijnlijk wat kleiner. Consumenten moeten worden overgehaald anders (minder vlees) te gaan consumeren en alle betrokken partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zo moeten boeren die overschakelen financieel worden beloond om te voorkomen dat velen uitwijken naar landen met een lager dierenwelzijn. Daarom pleit het rapport ook voor een Europese aanpak en voor een Duits initiatief om de Europese eisen voor dierenwelzijn aan te scherpen en het EU-landbouwbeleid aan te passen.

Meer weten? 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).