Zoekpictogram

Aanklacht tegen kippenindustrie

News Section Icon Gepubliceerd op 25-2-2015

Craig Watts

In de VS heeft klokkenluider en kippenboer Craig Watts een aanklacht ingediend tegen zijn opdrachtgever Perdue, de op twee na grootste producent van kippenvlees in het land. Begin december onthulde Watts hoe hij volgens de strikte richtlijnen van Perdue kippen houdt in grote overvolle stallen en hoe Perdue een verkeerd beeld schetst van het welzijn van de kippen.

Watts, die al meer dan 20 jaar vleeskuikens houdt, besloot eind vorig jaar dat het de hoogste tijd was aan Amerika en de wereld te laten zien hoe het er aan toe gaat in de kippenindustrie. Aan CIWF-USA directeur Leah Garces vertelde hij voor de camera dat hij contractueel verplicht is de kippen altijd binnen te houden en hen geen daglicht te geven. Dat is in strijd met de reclame en de labels op het kippenvlees, die vaak suggereren dat de kippen een fijn en natuurlijk leven hadden: "de consument wordt bedonderd en de boeren worden voor de gek gehouden", zegt Craig in de film. Ook is in de film te zien hoe kippen leven op strooisel dat doordrenkt is met hun eigen uitwerpselen en dat in jaren niet ververst is.

NL ondertiteling

Craigs onthulling baarde veel opzien in de Amerikaanse pers en inmiddels zagen al meer dan anderhalf miljoen mensen onze film. Een reactie van Perdue bleef dan ook niet uit, maar helaas was die anders dan Craig en wij gehoopt hadden. In plaats van alle kippen in Perdue-bedrijven een beter leven te geven beschuldigde het bedrijf Craig ervan een slechte boer te zijn. Hij werd op cursus gestuurd en sinds de publicatie van de film kreeg hij maar liefst 23 keer bezoek van dierenwelzijnscontroleurs. Dat was in de 20 jaar daarvoor nog niet één maal gebeurd en Perdue had Craig altijd erkend als een van de beste producenten.

Volgens een belangrijke Amerikaanse organisatie van klokkenluiders gaat het dan ook om een duidelijke wraakactie van Perdue, een van de machtigste en rijkste bedrijven in de Amerikaanse pluimvee-industrie. De organisatie steunt Craig dan ook gratis in de rechtszaak die hij nu heeft aangespannen.

De amerikaanse TV zender Fusion zond op 25 februari een documentaire over Craig Watts en zijn aanklacht tegen de kippenindustrie uit. 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).