Zoekpictogram

VS: Dappere kippenboer opent deuren

News Section Icon Gepubliceerd op 10-12-2014

Craig Watts en Leah Garces

In het land waar de meeste kip ter wereld wordt gegeten baarde Compassion in World Farming (CIWF) deze week veel opzien met een schokkende film die laat zien hoe kippen in de Amerikaanse vee-industrie leven en hoe misleidend de reclame van sommige fabrikanten is.

In de VS houdt de pluimvee-industrie de deuren angstvallig gesloten voor pottenkijkers. Journalisten en dierenbeschermers worden buiten gehouden en men aarzelt zelfs niet wetten voor te stellen om undercover filmen strafbaar te stellen. Toch slaagde CIWF - USA directeur Leah Garces er in de Amerikanen te tonen hoe kippen in de kippenindustrie leven, dankzij de medewerking van één dappere boer. Craig Watts werkte jarenlang voor Perdue, een belangrijke Amerikaanse producent van kippenvlees. Totdat hij er genoeg van had.

Ondertiteling

Bedonderd

Craig besloot Leah, en een camerateam van CIWF, onbeperkt toegang te geven tot zijn bedrijf en vertelde voor de camera dat hij contractueel verplicht is de kippen altijd binnen te houden en hen geen daglicht te geven. Dat is in strijd met de reclame en de labels op het kippenvlees, die vaak suggereren dat de kippen een fijn en natuurlijk leven hadden: "de consument wordt bedonderd en de boeren worden voor de gek gehouden", zegt Craig in de film.

Uitwerpselen

De film toont schokkende beelden uit een stal waar tienduizenden kippen leven op strooisel dat doordrenkt is met hun eigen uitwerpselen en dat zelfs jarenlang niet ververst werd. Ze toont kreupele kippen die te zwaar zijn voor hun eigen poten en dode kuikens die vroegtijdig stierven in deze hel voor dieren.

Inmiddels heeft de film voor flinke opschudding gezorgd in de Amerikaanse media. De New York Times en de Washington Post besteedden aandacht aan dit voedselschandaal en op Youtube zagen al meer dan 1 miljoen mensen de film.  

Betere kip

Natuurlijk stellen onze Amerikaanse collega's niet alleen de wantoestanden in de pluimvee-industrie aan de kaak. Via het 'Better Chicken Initiative' vragen zij Amerikaanse consumenten en voedselproducenten over te stappen op vlees van kippen die wél daglicht krijgen én naar buiten kunnen. "Dat is beter voor de dieren, én voor de boeren", zegt Craig Watts in de film.

Compassion in World Farming is de enige internationale organisatie die zich 100% inzet om de vee-industrie de wereld uit te helpen. Wil jij dat ook? Doe dan nu een donatie!

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).